Ugrás a tartalomra
2022.08.15 - 08:06

Füzérfonás és gerezdelés is volt a ludasi Fokhagymafesztiválon

 Különféle fokhagymás játékok, füzérfonás, gerezdelés - többek között ezek a programok várták az érdeklődőket Ludason a 24-ik Falunapon és a 21-ik Fokhagymafesztiválon.  Az eseményen a legutóbbi falunap óta eltelt időszakban született csecsemőket is köszöntötték.  Nagy hagyománya van a fokhagymának Ludason. Egykor sokan termesztették a faluban, mára azonban lecsökkent a termelők száma. Szarapka Teréz több mint 70 éve foglalkozik termesztéssel, szerinte a ludasi fokhagyma az ízétől olyan különleges.  „Lehett

 Különféle fokhagymás játékok, füzérfonás, gerezdelés - többek között ezek a programok várták az érdeklődőket Ludason a 24-ik Falunapon és a 21-ik Fokhagymafesztiválon.

Az eseményen a legutóbbi falunap óta eltelt időszakban született csecsemőket is köszöntötték.

Nagy hagyománya van a fokhagymának Ludason. Egykor sokan termesztették a faluban, mára azonban lecsökkent a termelők száma. Szarapka Teréz több mint 70 éve foglalkozik termesztéssel, szerinte a ludasi fokhagyma az ízétől olyan különleges.

„Lehettem olyan nyolc éves, amikor elkezdtem szedni. Az édesapámék termelték. Nagyon szerettem dolgozni, ott kezdem. Nekem nem kellett parancsolni, hanem én csináltam, tudtam, hogy mit kell csinálni, csináltam.”
 

Az eseményre nemcsak a helybeliek látogattak el, hanem más településekről is sokan érkeztek. Voltak, akik szórakozás céljából vettek részt az eseményen, de sokan azért jöttek el, hogy vásároljanak a híres ludasi fokhagymából.

Szél István Pál: „Egy régi szokás, ezt már mondhatni 20-25 éve, hogy előre megveszem a disznótorra, a kolbászcsinálásra, meg mindenre a fokhagymát. Mindig megvagyok elégedve a ludasi fokhagymával. Sokáig eltart, ezért is veszem, ez egy hagyomány nálunk.”
 

A falu napját hosszú ideje a fokhagymafesztivállal egy időben ünneplik meg. A szervezők idén is tartalmas programokkal színesítették a rendezvényt.

Kovács Gábor, aktivista, Ludasi Helyi Közösség: „Úgy gondoljuk, hogy összekötjük a kellemest a hasznossal. Azok az emberek, akik termelők, ők is jól járnak, sok ember kilátogat, vásárlók is. Általában úgy szokott lenni, hogy az összes termelő eltudja adni a portékáját. Úgy gondolom, hogy maga az, hogy Ludason 22. alkalommal már Fokhagymafesztivál van, ki tudja hanyadik alkalommal van már az úgynevezett Ludasi Falunap megszervezve, ez egy egészet képez. Úgy gondolom, hogy ezt a hagyományt továbbra is meg kell, hogy tartsuk.”

A rendezvény hajnalig tartó utcabállal zárult. A talpalávalót a Csantavéri Ifik elnevezésű zenekar húzta.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről