Ugrás a tartalomra

Felújított környezetben könnyebb a munka

Tető- és nyílászárócsere a zentagunarasi iskolában – A szülők segítenek a termek meszelésében
Felújított környezetben könnyebb a munka

Mint minden tanintézményt, a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolát is több megpróbáltatás elé állította a lassan egy éve tartó koronavírus-járvány, mégsem töltötték tétlenül az elmúlt időszakot. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázati támogatásának köszönhetően a múlt évben sikerült az épületen teljes egészében kicserélni a tetőzetet, jelenleg pedig a szülők, a takarítószemélyzet bevonásával, illetve segítségével lépésről lépésre folyik a tantermek és az irodahelyiségek meszelése – tudtuk meg Savelin Zellei Zsuzsanna igazgatónőtől.

– Iskolánk több évtizeddel ezelőtt társadalmi munkával, már eleve bontott elemekből épült fel. A tantermeknek is helyet adó rész felett már teljesen tönkrement a tetőzet. A problémát a földszinti és az emeleti rész helyiségeiben, a pedagógusnak és más szakszolgálatnak is helyet adó irodában érzékelhettük. Itt működik az óvoda, valamint az első osztályosok terme is ezen a részen található. A korábbi állapotokat úgy kell elképzelni, hogy nagyobb esőzések vagy hóolvadás alkalmával a mennyezeti izzók mellett csöpögött a víz. A mintegy 4 millió dinár értékű támogatást 2019 végén ítélte meg iskolánknak a tartományi titkárság. A régi hullámpalából álló tetőzet cseréjét, illetve a tetőszerkezeti hibákat kijavító munkálatokat egy évvel ezelőtt fejeztük be – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy ezt követően a magyar kormánynál, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül pályáztak sikeresen egymillió forint értékben nyílászárók cseréjére, a belső falak festésére.
 

– A tornaterem épületén voltak a legrégebbiek az ablakok, már szinte az udvart fűtöttük, és nem a termet, annyira tönkrement némelyik. Ki sem mertük őket nyitni, illetve beszögeztünk néhányat, vagyis a tornaterem szellőztetése lehetetlenné vált korábban. Az ablakok korábbi állapotának a hátránya igazából most érezhető csak, amikor már az újakat beszereltük. Hihetetlen mértékben javultak a körülmények, a hőérzet a helyiségben. Egyébként az idei tanévben, novemberre tudtuk kicserélni a nyílászárókat – hallhattuk.

– Szintén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően tudtuk azokban a helyiségekben felfrissíteni a falak festését, amelyek korábban beáztak. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azoknak a lelkes, a festéshez értő, szakmabeli szülőknek és a takarítószemélyzetnek, akik a segítségünkre siettek, és önkéntes alapon befestették a falakat. Így nem kellett a munkaerőre pénzt fordítania az iskolának, ezzel több festék vásárlására maradt keretünk. Eddig a tantermeket már átfestettük, hátramaradtak a folyosók és az irodahelyiségek, kalkulációink szerint idővel – illetve a szülők segítségének köszönhetően – a keretből a teljes iskolát át tudjuk meszelni – mondta el Savelin Zellei Zsuzsanna, aki elárulta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően az iskola 70 ezer dinár értékben tudott új szekrényeket vásárolni a közelmúltban. Az iskola felújítása azért is volt már elengedhetetlen, hiszen immár több éve – amikor éppen a koronavírus okozta korlátozások nem szólnak közbe – Zentagunaras, illetve a tanintézmény a színhelye a neves Batyu tábornak, amely nemcsak Vajdaság területéről és Magyarországról, hanem más, a Kárpát-medencén kívüli országokból is a faluba csalogatja több napra a magyar népi kultúra és a népzene, a néptánc szerelmeseit. Az igazgatónő végül azt is elárulta, hogy mint valamennyi vajdasági általános iskolában, Zentagunarason is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az iskola diákjainak a létszáma. Jelenleg elsőtől nyolcadik osztályig nyolcvanhat diákkal foglalkoznak. A hatodik osztályosok vannak legtöbben, tizennyolcan. A mostani elsősök tízen vannak, szeptembertől pedig tizenhárom gyermekre számítanak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen