Ugrás a tartalomra

Felgyorsult a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között

Felgyorsult a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között

 Újra közlekedhetünk vonattal Szabadka és Zenta között. A felújított vonalnak köszönhetően az út csak háromnegyed órát vesz igénybe, ezzel felveszi a versenyt az autóbuszjáratokkal, de olcsóbb és kényelmesebb - az utasok legnagyobb megelégedésére.

Dél előtt nem sokkal gördült be hétfőn a Nagykikindáról érkező vonat a zentai vasútállomásra, amely Szabadka felé folytatja az útját. A várakozó utasok között volt olyan, aki először utazott a felújított síneken.

Bakos Petra: „Remélem, hogy lesz olyan gyors, mint a busz, mert a busz 48 perc alatt ott volt Szabadkán. Ha a vonat képes lesz ezt teljesíteni, akkor én elégedett leszek. Egyébként kényelmesebb ilyen szempontból, meg több benne a tér és jobban elférünk.”

A munkálatok során 38,5 km hosszan cserélték ki a síneket, a talpfákat és a kavicsréteget. Ennek köszönhetően a személyszállító vonatok ezentúl 80 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek, míg a teherszállítók 60 kilométeres óránkénti sebességgel.

Horváth Zsuzsa: „Azt hiszem 45 perc alatt ide értünk Zentára. Akkor jöttem először a vonattal. Gyorsabban megy.”

A vonatok egyelőre a régi menetrend szerint közlekednek a két település között. Az új, 6 járatból álló menetrend december 13-ától lép érvénybe.
Mutass többet

Zenta és Szabadka között 1889-ben építették ki a vasutat, és utoljára az 1920-as években hajtottak rajta végbe bármilyen változtatást, javítást. A mostani munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek meg, és a koronavírus járvány, illetve a karantén időszaka alatt is folyamatosak voltak.

Gyorsabbá vált a közlekedés, közelebb került egymáshoz Szabadka, Zenta, valamint a közöttük lévő települések is - emelte ki Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a Pannon RTV-nek nyilatkozva. A több mint 15 millió euró összértékű Szabadka-Zenta közötti vasútvonal felújítása egy jelentős regionális jellegű vasútfejlesztési koncepciónak az első eleme - tette hozzá az VKT elnöke.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Azt gondolom, hogy egy nagyon jelentős beruházásról van szó, ami nem csak az összértékét tekintve jelentős, hiszen több mint 15 millió euróról van szó, hanem azért is jelentős, mert a zentaiaknak, a szabadkaiaknak és a két város közé eső településeken élőknek és a gazdaságnak is ez egy komoly előre lépés. Tudjuk azt, hogy a vasúti közlekedés a legbiztonságosabb és a legolcsóbb, úgyhogy ilyen szempontból azt gondolom, hogy figyelembe véve azt is, hogy Európában a vasúti közlekedés a reneszánszát éli, ez egy olyan beruházás, ami az itt élőknek mindenképpen csak pluszt jelent.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír