Ugrás a tartalomra
2023.09.10 - 19:48

Falunapot és templombúcsút ünnepeltek Muzslyán

Falunapot és templombúcsút ünnepeltek Muzslyán

 Falunapot és templombúcsút ünnepeltek a hétvégén a bánáti Muzslyán, amely közigazgatásilag Nagybecskerek Város egyik helyi közössége, de a köztudatban továbbra is önálló faluként él.

Az eseményt a Mária napjához közelebb eső hétvégén szokták megtartani.

A népességfogyás ellenére az idei - 133-ik - muzslyai búcsúra is sok vendég érkezett. Nem csak a környékről, hanem a határon túlról is.

Palatinus Ervin, tanácselnök, Muzslya HK: „Ez a három nap, mint egy mágnes, összehúzza elsősorban a barátokat, a rokonokat a környező falvakból. Utána, ami a legfontosabb, sajnos, akik elvándoroltak. Muzslyáról sokan elvándoroltak, de java része a muzslyai búcsúra csakis hazajön."

Ezt teszi Miroslav Tripković is, aki külföldön dolgozik, mégis minden búcsút a szülőfalujában tölt: „Jelenleg Magyarországon élek. Ott vagyok már öt éve. Nejem tíz éve kint van, és kimentem utána, kint dolgozom és élek jelenleg. De visszajövök Muzslyára. Mert a szívem csücske Muzslya."

A muzslyai búcsú a falu legjelentősebb eseménye a telepítése óta.

Palatinus Aranka, néprajzkutató: „A vendégek tudták, hogy mikor van Muzslyán búcsú. Jöttek, még ha nem is szóltak, vagy elfelejtettek szólni, de nagyon összetartott a rokonság annak idején. A mai búcsúk is szépek, a maga módján. Számomra nem olyan, mint valamikor, de mégis a család, a szűkebb család összetart, egy asztalhoz ülnek és megülik a búcsú napját."

Ilyenkor eljönnek a testvértelepülések küldöttségei is. Az egyik a magyarországi Mátramindszent, amellyel Muzslyának 2015 óta van szoros kapcsolata.

Horváth János, polgármester, Mátramindszent, Magyarország: „Az itteni általános iskolás gyerekekből tudunk 15-20 főt majd vendégül látni. Ezzel is erősítve az identitástudatot, a két testvértelepülés közötti kapcsolatot. Tehát ezen dolgozunk. Jelen pillanatban nagyon jó a kapcsolatunk. Én nagyon szeretem az itteni embereket. Tehát otthonról jövök itthonra."

Közös kiállítással mutatkoztak be a civil szervezetek, volt komolyzenei hangverseny, művelődési műsor, kézilabda torna, csirkepaprikás-főző verseny. Díszülést tartott a Helyi Közösség Tanácsa. A községháza előtt felállított színpadon pedig fellépett Justin Tamás, a Szivárvány együttes és több muzslyai zenekar. Nagybecskerek Város önkormányzata támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket.

Sztojkó József, Nagybecskerek Város Tanácsának tagja: „Mi muzslyaiak arra törekszünk, hogy ilyen módon is megpróbáljuk továbbra is ápolni a hagyományainkat. Megpróbálunk egy olyan minőséges kultúrprogramot biztosítani a vendégeinknek, amely tényleg méltóságos és tetszetős mindenkinek."

A Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban Német László érsek mutatta be a búcsúnapi szentmisét.

Ez volt egyben Stanko Tratnjek, szalézi szerzetes búcsúztatója is, aki 54 éven keresztül szolgálta a helybeli katolikus közösséget. Szlovén létére megtanult magyarul, az itteni közösség pedig befogadta.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün