Ugrás a tartalomra
2021.09.12 - 13:07

Falunapot és templombúcsút ünnepelnek a bánáti Muzslyán

Falunapot és templombúcsút ünnepelnek a bánáti Muzslyán

 Az eseményt hagyományosan Mária napjához közelebb eső hétvégén tartják. Idén szerényebben ünnepeltek, mint egykor, de most is sok vendégük volt.
 

A búcsúi szentmisét a Szűz Mária Szent Neve-plébániatemplomban Kalapis Sztoján plébános és bánáti paptársai mutatták be. Masa Tamás nagybecskereki plébános szentbeszédében arról beszélt, hogy Szűz Mária mit jelent a muzslyaiak számára, és minden katolikus életében is. A három napos rendezvényre a környékbeli településekről érkezett a legtöbb vendég.

Palatinus Ervin, Muzslya HK elnöke: „Bánátban Muzslya a legnagyobb magyarlakta település. Sokan vannak a nem csak muzslyai lakosok is. Nem csak azok, akik itt keresik meg a kenyerüket, nem csak azok ünnepelnek, hanem erre a napra, erre a jellegzetes napra azok is hazajönne, akik, sajnos, külföldre kellett, hogy elvándoroljanak a jobb élet után.”

Somorai Aranka másfél éve ment ki párja után Németországba, de a szülőfalujukkal való kapcsolatuk megmaradt.

„Nekünk Muzslya mindig egy olyan szép közösség volt, tele élménnyel. Mi nagyon sokat dolgoztunk Muzslyának, szeretetből és erre vágyódunk vissza. Most a búcsú egy alkalom, amikor újból találkozhatunk, és újból átélhetjük azt a közösséget, azt a szeretetet. Nem mondhatjuk, hogy rossz helyen vagyunk, de az otthon az otthon.”
 

A búcsú nem múlhatott el a faluban működő több mint 20 civil szervezet munkáját bemutató kiállítás nélkül, amit a Rémusz Hagyományápolók Egyesülete szervezett.

Hallai Mihály, a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja elnöke: „Ez a huszadik kiállításunk, vagyis már huszadik éve állítunk ki. Ez a kiállítás Muzslyának a dicsősége, mivel több civil szervezet fogott össze, akik foglalkoznak kézimunkával vagy valamilyen más művészettel, és ez a kiállítás képviseli azoknak az asszonyoknak és embereknek a szorgalmát.”
 

A helyi közösség tanácsa oklevéllel jutalmazza azokat az egyéneket és egyesületeket, akik sokat tettek a közösségért. Idén köztük volt Német Irén is, aki nélkül nem múlhat el egyetlen jelentősebb muzslyai esemény sem. Ha kell, fellép, ha kell, kiveszi a részét a főzésből, takarításból.

„Megyünk vidékre főzni, versenyekre. Csapatosan, ahányan kellünk. Az idős korosztálynak pláne, ami én is vagyok, egy szeretet, egy társalgás. Ez kapcsol ki bennünket a mindenféle napi gondunkból. Ott nem érünk rá gondolkozni, hogy mi is van, meg, hogy is van.”
 

Több zenei és sportrendezvény volt, amelyeken több száz fiatal vett részt. Az idén is elkészült a muzslyai amatőr képzőművészek óriásfestménye, amelyet hagyományosan a falunak ajándékoznak. Nem maradt el a kirakodóvásár sem.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.08.09 - 11:26
A Zentai Közkórház egy új mobil röntgengéppel gazdagodott, amelynek köszönhetően javul a betegellátás, és a személyze
Új mobil röntgengéppel gazdagodott a Zentai Közkórház