Ugrás a tartalomra
2019.08.05 - 10:43

Falunap és fokhagymafesztivál Ludason

Fokhagyma-különlegességek, fesztiválhangulat, muzsikaszó és rengeteg résztvevő - ez jellemezte a szombati ludasi falunapot.

Az észak-bácskai település, Ludas fokhagymatermesztésről híres. Szinte minden házban foglalkoznak a növénnyel. A falunapot a helyiek minden évben fokhagymafesztivállal egybekötve ünneplik. A résztvevők a mulatozás mellett általában be is szereznek a közkedvelt fűszernövényből. Sokk Éva: „Nagyon jó fokhagymát szoktam itt venni, nekem ez rettentően megtetszett, egy négy-öt éve járok már ide.”

A ludasi fokhagyma erős, csípős, tápanyagokban gazdag, sokkal jobb, mint a boltban vásárolt - mondják a helyiek. Báthori Hermina és családja kisebb mennyiségben termel fokhagymát, az árut pedig a piacon értékesítik. „Mi úgy termeljük, hogy nem nagyban, hanem kisebb területen és felfonjuk, tehát nem adjuk oda nagybani felvásárlóknak, hanem saját magunknak a piacunkon, és itt a fesztiválon eladjuk, valamint háztól.”
 
A fokhagymatermesztés hagyománya Ludason sok esetben generációról generációra öröklődik. Engi Katalin, fokhagymatermesztő: „Még az én anyukám meg apukám élt, akkor mi ültettünk ilyen, egy láncot is és fontuk és vitték Csantavérre meg Topolyára a vásárba és én szeretem csinálni.”

A falunapon résztvevőket az eső sem tántorította el a mulatozástól. A szervezők kétféle versennyel is készültek, ezek természetesen valamilyen módon a fokhagymához kötődtek. A résztvevők füzérfonásban és fokhagyma-gerezdelésben próbálhatták ki magukat. Aladics Tibor, elnök, Ludas HK: „Huszonkét éves a falunapunk és tizenkilenc éves a fokhagymafesztiválunk, tehát utána pár évvel követte a fokhagymafesztivál, és ezt azért tettük egy napra, mert úgy érezzük, hogy egy falu életében vannak nagy pillanatok, de nem sok, és a falunap fokhagymafesztivál egy olyan pillanata Ludasnak, amikor a figyelem rá összpontosul.”

A falunappal egybekötött fokhagymafesztiválra a környék településeiről is érkeztek érdeklődők. A rendezvény éjszakába nyúló zenés mulatsággal zárult.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2020.07.06 - 10:19
Azt követően, hogy a Köztársasági Választási Bizottság vasárnap este kihirdette a választások végleges eredményét, dr
Dr. Pásztor Bálint: Az elmúlt 28 év legnagyobb választási sikere