Ugrás a tartalomra

Csantavér: Felújítás helyett takarítás

Készülnek Csantavéren az idei Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál megszervezésére. Habár a színház nem újul meg a rendezvényre, kitakarítják, megszépítik az épületet. Június 6-án és 7-én a résztvevők két helyszínen lépnek fel, a színházban és az épület mögötti udvarban.
A 39. Durindó és az 52. Gyöngyösbokréta Fesztivált az idén Csantavéren rendezik meg. A lakosok és a helyi Család-Barát Összefogás csoport tagjai elkezdték a helyszínen a nagytakarítást. A színházépület homlokzatát újrafestették, a parkban megnyesték a fákat és lekaszálták a füvet. Az összedarabolt ágakat és fatörzseket a csantavéri rászoruló családok kapják meg, hogy legyen tüzelőjük.
Vörös Róbert, elnök, Mendicus Művészeti Központ, Csantavér: „A takarítás és a belső tatarozás, felújítás megkezdődött. A homlokzatot ma már befestették, belülről is vannak munkálatok, apróbbak, és szépítjük, csinosítjuk a színházat, hogy mire elindul a rendezvény, addigra jó legyen és szép legyen.”
A tervek szerint a fesztivál után kezdik meg az épület belső részének átépítését. Addigra teljesen kitisztítják az évek óta nem használt épületet. Szombaton egy takarítóbrigád is érkezik Csantavérre.

Pintér Magdolna, alelnök, Mendicus Művészeti Központ, Csantavér: „A színházat szeretnénk teljes mértékben áttakarítani, átfertőtleníteni. Megkértünk egy takarító vállalatot, hogy segítsen nekünk ebben. Ők átmossák a falakat, átmossák az ablakokat, függönyöket, a színpadot feltakarítják, székeket átmossák, hogy az megfelelő legyen, az alkalomhoz illően tudjuk majd fogadni a vendégeket a tiszta színházban.”
A Mendicus Művészeti Központ vezetői szerint annak ellenére, hogy a színház felújítása nem kezdődött meg, biztos, hogy Csantavéren megtartják a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb rendezvényét.
Szabadka Város önkormányzata 31 millió dinárt különített el a csantavéri színház felújítására. A munkálatokat a tervek szerint márciusban meg kellett volna kezdeni, de a közbeszerzési folyamat akadályozása miatt minden késik. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a Pannon RTV Közügyek című műsorában nyilatkozott korábban erről.
Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „A közbeszerzési pályázattal vannak gondjaink. Azokat kellene lefolytatni. Sajnos a közbeszerzésekkel komoly gondjaink vannak az utóbbi időben. Egyre kevesebb pénzünk van, viszont a vállalkozók, akik a munkálatokat meg szeretnék szerezni egyre nagyobb harcot folytatnak. A törvényes lehetőségeiket kihasználják és akkor a közbeszerzési folyamatok általában nem egy-két hónapig húzódnak, hanem 4-5-6 hónapig is eltart mire be tudjuk fejezni a közbeszerzési eljárásokat.”
A szabadkai polgármester jövő hétre ígért részletes tájékoztatást a csantavéri színház felújításával kapcsolatban. A Durindó és Gyöngyösborkéta csantavéri szervezői többször is hangsúlyozták, hogy az épület így is alkalmas a fesztivál lebonyolítására és biztonságért sem kell aggódniuk a résztvevőknek és a nézőknek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír