Ugrás a tartalomra
2021.01.31 - 14:43

Civilek támogatása

Pályázat a Kishegyes községbeli civil szervezetek megsegítésére – Növekszik az egyesületek száma a községben
Civilek támogatása

Kishegyes község önkormányzata év elején pályázatokat szokott kiírni a civil szféra támogatására. Így történt ez az idén is, noha a múlt évben csak korlátozottan valósult meg a civilek támogatása. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere ennek kapcsán elmondta, hogy az előző év megszorításokkal járt a pályázati kiírások terén is.

– Az elmúlt év nem volt szokványos, nagyon kevés rendezvény és közösségi program tudott megvalósulni a községben a járvány miatt. Ez meglátszott az egyesületek számára odaítélt és kifizetett községi támogatásokon is. A minisztériumnak volt egy írásbeli felszólítása, hogy csökkenteni kell bizonyos kiadásokat, ami érintette a civil szervezetek finanszírozását is. Emellett a polgármester úgy döntött, hogy mindazokra a rendezvényekre, amelyek a Covid-járvány miatt elmaradtak, felfüggeszti az átutalásokat. Emiatt a 2020-ban egyes egyesületek akár teljesen kimaradtak a pénzbeli juttatásokból. Azok az egyesületek, amelyek működésre pályáztak, csak részben kapták meg a kért összeget – mondta el az alpolgármester, majd azzal folytatta, hogy bízik benne, hogy ez az idén másképp lesz.

Az önkormányzat kiírta szokásos pályázatát, civil szervezetek, művelődési egyesületek, termelők egyesületei, szociális tevékenységgel foglalkozó egyesületek és sportklubok kérhetnek támogatást. A községi tanács legutóbbi ülésén új bizottságokat neveztek ki, és minden tanácstag benne van valamelyik bizottságban. Ennek köszönhetően magyarul is lehet pályázni – közölte Sándor.
– Öt különböző kategóriában hirdetett pályázatot az önkormányzat. Ezek a következők: sportszervezetek működése, egyesületek programjai és működése, mezőgazdasággal foglalkozó egyesületek tevékenységei, művelődési egyesületek programjai és működése, valamint szociális tevékenységgel foglalkozó egyesületek tevékenységei. Az önkormányzat honlapján megtalálható a pályázati dokumentáció és az elszámoláshoz szükséges iratok is. A civil szervezetekre vonatkozó pályázati kiírás határidőhöz van kötve, február 17-e és március 20-a között lehet átadni a beadványokat. A többi pályázat egész évben nyitva lesz. Fontos tudni, hogy február 1-jét határoztuk meg a 2020-as elszámolások átadásának határidejeként. Az okiratokat az illetékes bizottságok átnézik, majd a beérkező pályázatokat fogják folyamatosan feldolgozni – számolt be az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a pályázatok kapcsán bővebb információ a községi tanácstagoktól kapható. Az érdeklődők a 024/4730-010-es telefonszám 108-as mellékén megkapnak minden felvilágosítást.

Sándor végezetül azt is elmondta, hogy a község civil palettája eddig is széles volt, de minden évben jönnek létre új civil szervezetek, amelyek bekapcsolódnak a közösség életébe.
– Örülök annak, hogy egyre több civil szervezet próbál működni, illetve részt venni pályázatainkon. Arról nincs információm, hogy a kialakult helyzet miatt szűntek volna meg egyesületek. Némelyik kevésbé volt aktív, vagy ideiglenesen szüneteltette a tevékenységét, de a civil szervezetek száma inkább növekszik, mint csökken a községben – fogalmazott az alpolgármester.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
2021.04.14 - 09:15
Szombaton Kishegyes községben átfogó fásítási akció zajlott.
Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is fásítottak a hétvégén
2021.04.12 - 08:17
Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke pénteken Dirk Lorenz-cel, az EU szerb
Az Európai Unióról szóló nemzeti egyezmény állandó testülete bekapcsol minden érintettet az EU-társulás folyamatába
2021.04.10 - 19:08
Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára az újvidéki TIMS Sport és T
Kormányos László: Folyamatosan felméréseket végzünk a minél jobb feltételek megteremtése érdekében