Ugrás a tartalomra

A bérleti díjak felét elengedik Topolyán

Új cég alakul a tó, a természetvédelmi terület, a kemping és a városi medence működtetéséhez – Ülésezett a topolyai községi képviselő-testület
A bérleti díjak felét elengedik Topolyán

Kollár Szabina képviselői mandátumának megerősítésével, illetve ünnepélyes fogadalomtételével vette kezdetét a községi képviselő-testület nyolcadik ülése. A pacséri fizioterápiás asszisztens a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István választási lista jelöltje, és a néhai Kovács László mandátumát vette át.
Az ülésen 34 napirendi pont szerepelt. Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója számolt be az intézmény 2020. évi munkájáról, kitért a topolyai fiókintézet helyiséggondjaira és egyéb problémáira, amit sürgősen meg kellene oldani a régi dokumentumok megőrzése érdekében is. Ezt követően Jasmina Zimonjić, Topolya Községi Szociális Védelmi Központjának igazgatónője számolt be az intézmény múlt évi tevékenységéről, és vázolta az ez évi terveket. Közzétette, hogy a szociális központ nyilvántartásába 200 új egyént vettek fel a múlt évben, ezzel közel 3708 nehéz anyagi körülmények között élő községbeli személyről van tudomásuk, akiknek mintegy fele részesül pénzbeli juttatásban. Közülük 715 gyermek szerepel a nyilvántartásban. Az igazgatónő azt is kiemelte, hogy az elmúlt időszakban Topolyán a környező községekkel ellentétben az átlagosnál kevesebb, 48 családon belüli – elsősorban nők ellen elkövetett – erőszakos cselekményt jelentettek a hatóságoknak, illetve 12 kiskorú személlyel szemben elkövetett agresszív magatartás esetében kellett beavatkozniuk. Szedlár Péter a községi közigazgatási hivatal 2020. évi munkájáról szólva elmondta, hogy hamarosan megoldódhat a szakkáderhiány az osztályon. Szatmári Adrián polgármester, a Topolya községi rendkívüli helyzetek törzskara parancsnoka elmondta, az enyhítést annak köszönhetjük, hogy folyamatosan javul a járványhelyzet, és csökken a fertőzöttek száma Topolyán, ami a beadott vakcinák számát figyelembe véve érthető.

– Ettől függetlenül továbbra is vigyáznunk kell egymásra, óvatosnak kell lennünk, és odafigyelni az egészségvédelmi előírásokra, hogy ne gyűrűzzön vissza a hétköznapjainkba a vírus. Biztató, hogy a májusi vásárt már meg lehetett tartani, nagyon reméljük, hogy a hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő nyári-őszi topolyai programokat az idén nem kell majd lefújnunk – tette hozzá a polgármester.

Az ülésen határozat született arról is, hogy az önkormányzat enyhíteni szeretné a koronavírus miatt bekövetkezett nehézségeit azoknak a jogi személyeknek, akik idegenforgalommal, vendéglátóiparral és kereskedelemmel foglalkoznak. Nekik az idei évben a közterületek bérleti díjának 50 százalékát kell majd fizetniük, ugyanez érvényes a cégtáblákra vonatkozó illetékre is. Miladin Nešić jogvédő jelentést tett Topolya község helyi ombudsmanjának múlt évi munkájáról, dr. Gligor Gellért pedig a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatóját kinevező bizottság tagjának kinevezésével kapcsolatban kérte a határozathozatalt.
A képviselők megszavazták még, hogy Pannónia és Krivaja helyi közösség területén június közepén referendummal dönthessenek a polgárok a településeken a helyi járulék bevezetéséről. A testület ülésen jelentés hangzott el több közvállalat gazdálkodására vonatkozóan, így megtudhattuk, hogy a Komgrad Kommunális Közvállalat nyereségesen működött múlt évben, veszteséget könyvelhetett el viszont a Topolyai Telekrendezési Közvállalat, amelynek kapcsán megszavazták az igazgatója kinevezésére vonatkozó nyilvános pályázatot is. A járvány miatt folyamatosan elmaradó vásárok okán a piac közvállalat is veszteséges volt. Az önkormányzat könnyítésként felmenti az éves bérleti szerződéssel rendelkező vásári árusokat három hónapi bérleti díj kifizetése alól, az eszközöket a közvállalatnak a községi költségvetés biztosítja 1,8 millió dinár értékben.

A képviselők megszavazták az 1991-ben alapított Vajdasági Vendéglátóipari-Idegenforgalmi Társaság (Ugostiteljsko-Turističko Društvo Vojvodina) megnevezésére vonatkozó határozatot, így a jövőben AQUA TOP Kft. lesz a neve, és az elképzelések szerint Topolya község természeti övezetével, illetve a tó horgászatra is alkalmas partszakaszának üzemeltetésével foglalkozik majd. Emellett a kemping fenntartása lesz majd a feladata, illetve a készülő fedett medence üzemeltetése.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, KPD
Többi hír