Ugrás a tartalomra

Bemutatták az új palicsi szennyvízelvezető rendszer terveit

Több mint 2 millió euróból épül ki az új palicsi szennyvízelvezető rendszer. Ennek a tervét mutatták be szerda este a helyieknek egy lakossági fórumon.

A német állami KfW bankcsoport támogatásából 15 kilométer gravitációs és hozzá 5 kilométer nyomóvezeték épül majd ki. Ez a szennyvizet a szabadkai rendszerbe, onnan pedig a víztisztítóba juttatja majd.

A kiépülő palicsi szennyvízhálózat terveit megmutatta a helyieknek Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója. A térképen zölddel jelölt szakaszokon építik majd ki a szennyvízhálózatot. A piros szakaszokra, bár a tervek elkészültek, pénz már nem maradt, így azokat a munkálatokat egyéb források híján még nem tudják elkészíteni.

Sok helyi érkezett a tervek bemutatóra, ugyanis a szennyvízcsatorna hálózatának befejezése évtizedes probléma Palicson. A löszös, homokos talaj miatt a szennyvíz a Palicsi-tó vizével közvetlenül érintkezik. Ezzel tovább rontva a már így is szennyezett élővíz minőségét. Ugyanakkor közegészségügyi veszélyt is rejt magában, hiszen az esővíz keveredhet az emésztőkben összegyűlt szennyvízzel. Deák István, Palics: „Szennyezi a környéket a többi lakás meg ház, mert nem volt elvezetés. Egyre több a fürdőszoba, egyre több a használat, úgyhogy a szennyvizek mindenfelé bűzlenek, folynak kifelé, ki is pumpálták az emberek, a fertőzés lehetősége fönnállt, úgyhogy ez nagyon-nagyon fontos. Palicson, mint turista településen ennek követelménynek kellene lennie.”

A települést nem tudják a most bejelentett munkálatokkal teljesen lefedni, csak mintegy 65 százalékban - hangzott el a fórumon. A hálózat építését várhatóan augusztus második felében kezdi meg a kivitelező, a befejezésére nyolc hónapjuk van. Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, Szabadka: „A német adományozóval megállapodtunk, hogy az ár 27 ezer dinár lesz, a bekötés. Ezt a 27 ezer dinárt kétféle módon lehet befizetni, vagy 24 havi részletben, ami kicsit több, mint 1000 dinár per hó, aki pedig egy összegben kifizeti, annak 20 százalék kedvezményt adunk. Akkor lehet kérvényezni a bekötéseket, amikor a csatorna olyan fázisba ér, hogy a ház előtt elmegy a csatorna és megteremtődnek a feltételek arra, hogy a bekötés létrejöjjön.”

Mivel a munkálatok határideje viszonylag rövid, várhatóan több helyen kezdődnek meg a csatornaásások - tette hozzá a vízművek igazgatója. A fórumon többen tették fel a kérdést, hogy mit lehet tenni az utcákon felgyülemlő esővízzel, ami sokszor járhatatlanná teszi azokat. A vízmű illetékesei elmondták, ez a sokkal nagyobb és modernebb városokban is probléma manapság, hiszen a klímaváltozás következtében az évi csapadékmennyiség akár 40-50 százaléka is leeshet néhány nap alatt. Hozzátették, források hiányában nem tudnak megfelelő elvezetést biztosítani. A felszíni árkok a múltban legálisan vagy illegálisan, de eltűntek.

Többi hír