Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva is bekapcsolódott a Komgrad szervezett szemételszállítási rendszerébe

Bácskossuthfalva is bekapcsolódott a Komgrad szervezett szemételszállítási rendszerébe

A Komgrad Kommunális Közvállalat járműve ezen a héten kezdte meg begyűjteni, majd elszállítani Bácskossuthfalváról a zöld kukákba elhelyezett lakossági hulladékot. Domány Dudás Diana, a Komgrad igazgatónője elmondta, hogy ezt a folyamatot, illetve a falubeli Standard Közvállalat feladatkörének átvételét egy törvényrendelet indokolja, miszerint egy község területén csupán egy ugyanazzal a tevékenységgel foglalkozó közvállalat működhet.

– Mivel az ország igyekszik felvenni a versenyt az EU-s előírásokkal, a minisztérium az utóbbi időszakban nagyobb figyelmet szentel a szemétkérdés kezelésének, és szigorodtak a ránk vonatkozó előírások is. Ezzel összhangban Topolya önkormányzata a hulladék begyűjtésének kérdését községünk területén egységesen a Komgrad hatáskörébe helyezte, a feldolgozásával pedig a békovai székhelyű Regionális Hulladéktároló Kft. lett megbízva. A szemétkérdés nem csak esztétikailag jelentett már egyre nagyobb problémát a községben, egyes felelőtlen egyének már jóval a telepek felé vezető utak mentén ledobálták a szemetet, és annak az eltakarítása, majd a dombok tömörítése nem kevés pénzt emésztett fel időről időre a költségvetésből – kezdte a beszélgetést a közvállalat igazgatónője, aki hozzátette, hogy a szemételszállítás díját a község területén egységesen határozták meg.

– Topolya község területén 600 dinárba kerül a szemét elszállítása az egynél több tagot számláló háztartások esetén. Fenntartónk, az önkormányzat méltányosságának köszönhetően figyelembe vesszük azokat a háztartásokat is, ahol egy személy él, és ott kedvezőbb, 450 dináros díjszabást számolunk fel. Ez utóbbit, illetve az üresen álló családi házaknak a teljes díjszabás alóli felmentését egy erre a célra kijelölt bizottságnak lehet jelezni. Ehhez szükség van egy két szomszéd által aláírt, személyi számmal ellátott tanúsító nyilatkozatra, hogy a házban nem lakik senki, vagy csupán egy személy él. Emellett a villanyszámlával is igazolni kell ezt a tényt. Ez a kérvény hat hónapos időszakra vonatkozik, és amennyiben nem nyújtják be, mi teljes árat számolunk fel, és utólagos reklamációra nincs lehetőség – nyilatkozta Domány Dudás Diana, aki kiemelte, hogy Bácskossuthfalván is a háztartásokhoz díjtalanul eljuttatott 120 literes zöld kukákat ürítik ki a Komgrad munkatársai, illetve az előírásoknak megfelelő műanyag zsákokat. A napokban kihelyezik Bácskossuthfalva több pontjára a műanyag palackokat gyűjtő sárga tárolókat is, és idővel bekapcsolják a falut is a tavaszi-őszi ingyenes lomtalanítási akciókba. A tervek szerint július 1-jéig Pacsért, Gunarast és Kisbelgrádot, Tomislavcit és Karađorđevót is bevonják a szemételszállítási rendszerbe.

Papp Lászlóhoz, Bácskossuthfalva tanácselnökéhez fordulva megtudtuk, hogy a település hulladékelszállítási rendszerét négy negyedre osztották fel, aminek a viszonyítási alapját a Pacséri út, a Bajsai út, valamint a Szent István és a Kossuth Lajos utca adja. Ezekben a napokban jegyzőkönyvezik az üresen álló házakat is.

– A Komgrad járműve kéthetes időszakban látogatja az utcákat, egy napon egy negyedből szállítja el a szemetet. Hétfőnként az első negyed lesz soron, azaz a Pacséri út és a Szent István utca által behatárolt rész. Keddenként a második negyed, vagyis a Szent István utca és a Bajsai út közötti utcák. Szerdánként a Bajsai út és a Kossuth Lajos utca közötti részen készíthetik ki a kukákat a háztartások. A negyedik negyed pedig a Kossuth Lajos utca és a Pacséri út közötti falurészt takarja. Falunkban a szemét begyűjtése a 7 és 8 óra közötti időszakban indul, és az eddigi tapasztalatunk szerint körülbelül 10 óráig tart – nyilatkozta Papp László, aki arról is szót ejtett, hogy még akadnak olyan háztartások a településen, amelyek nem vették át az ingyenes zöld kukát, az érintetteknek a helyi közösséghez kell fordulniuk munkaidőben.

– A szemételszállítási rendszer a község minden háztartására egységesen vonatkozik, tehát azok sem mentesülnek a fizetési kötelezettség alól, akik elutasítják. Azt is tudni kell, hogy ha valakinek felhalmozódik az adóssága, akkor annak jogi következményei is lehetnek, akárcsak a többi kommunális számla esetében – hangsúlyozta a tanácselnök, aki hozzátette, hogy ennek a folyamatnak a beindulásával immár remény mutatkozik arra, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb problémát jelentő falubeli szeméttelepet tartósan rendezni tudják.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto