Ugrás a tartalomra

Az újvidéki magyar áldozatokra hamarosan egy emlékmű is emlékeztet majd

Újvidéken is megemlékeztek az 1944/45-ös ártatlan áldozatokról. A szertartást a Futaki úti temető egykori katonatemetői részében tartották.

A megemlékezés a magyar himnusz eléneklésével kezdődött, majd Molnár Zoltán színész alkalomhoz illő szavalatával folytatódott. Ezt követően az egybegyűltek közösen idézték fel a múltbéli eseményeket. Szmieskó Zoltán, a Magyar Egység Párt elnöke: „Megbocsátani, meg kell bocsátani, viszont nem szabad elfelejteni, hogy milyen óriási megpróbáltatásnak volt az 1944/45-ös generáció kitéve. Nagyon jól tudjuk, hogy évtizedekig ezekről a témákról nem lehetett, nem volt szabad beszélni. Úgy gondolom, fontos, hogy most, amikor már ilyen gátak és akadályok nincsenek, kellőképpen emlékezzünk meg azokról a magyarokról, őseinkről, nagyapáinkról, dédnagyapáinkról, akik az életüket csak azért vesztették el, mert magyarok voltak.”

A magyar áldozatokról 1990 óta lehet megemlékezni – hangsúlyozta az eseményen Matuska Márton publicista. „Szabadon, nyilvánosan szerbek részvétével és részvételével emlékezhetünk és azt hallani Belgrádból és Budapestről, hogy a szerb-magyar viszony soha olyan jó nem volt a történelem során, mint amilyen most. Nagyon kell vigyáznunk, ha már elindultunk ezen az úton, hogy ezen végigmenjünk, hogy ne csak az első eseménynek a feltárása, hanem a másodiké is teljes legyen.”

Az újvidéki magyar áldozatokra hamarosan egy emlékmű is emlékeztet majd a tartományi székvárosban. Vicsek Annamária, a VMSZ újvidéki szervezetének elnöke: „A városi költségvetésből sikerült kiharcolnunk azt, hogy az emlékmű, ami majd a Limán városrészben fog elkészülni a 44/45-ös ártatlan áldozatok emlékére, városi költségvetésből legyen finanszírozva. Jövőre ilyenkor már valószínűleg ott fogunk együtt ünnepelni.”

Az újvidéki megemlékezésen Magyarország belgrádi Nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Egység Párt és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt is koszorúzott.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír