Ugrás a tartalomra

Az idén számos utca újul meg Szabadka Város területén

Útépítés a kültelepüléseken is
Az idén számos utca újul meg Szabadka Város területén

Szabadka Város területén az idén több utat építenek, illetve újítanak fel. Ezek közül több a peremvárosi helyi közösségekben valósul meg. Emellett tervek is készülnek, ami az előfeltétele annak, hogy a helyi önkormányzat a jövőben pályázhasson ezek megvalósításának érdekében. Minderről Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere nyilatkozott lapunknak.
– Csaknem négy évvel ezelőtt, amikor megalakult a jelenlegi összetételű helyi önkormányzat, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja három célt tűzött maga elé. Egyrészt a városmag megőrzését, másrészt Palics fejlesztését, harmadrészt pedig a kültelepülések, illetve a peremvárosi helyi közösségek fejlesztését. Az útépítés gyakorlatilag ez utóbbi részét képezi. Az idén összesen 17 helyi közösségben lévő utcákra vonatkozóan készülnek tervek, illetve kezdődnek meg a kivitelezési munkálatok. Ebből 11 helyi közösség beleillik a fentebb említett képbe. Ha ide vesszük azt a két projektet, amelyeket a tavalyi év végén fejeztünk be, a Ludast és Kispiacot összekötő utat, valamint a kibajmoki ipari park felé vezető bicikliutat, akkor kijelenthetjük, hogy a közlekedési infrastrukturális fejlesztések 19 helyi közösséget érintettek, illetve érintenek – mondta az alpolgármester.
Mint megtudtuk, az idén a Nagyberuházási Alap által biztosított 150 millió dinárból összesen hat helyi közösségben épülnek utak. Csantavéren a Boris Kidrič utcának, míg a Vasutas-település helyi közösségben a Kún Ernő utcának, valamint a Jovan Mikić utca két szakaszának az aszfaltozására kerül sor. Emellett Kisradanovácon a Virág utca, Hajdújáráson az Iskola utca,  Makkhetesen a Lermontov utca, Tavankúton pedig a Matko Vuković utca kap aszfaltburkolatot.
– A Lermontov és a Jovan Mikić utca fejlesztése esetében városfejlesztési szempontokról is beszélhetünk, hiszen ezek az utcák a Makkhetes helyi közösséget kötik össze a várost elkerülő északi forgalmi gyűrűvel, ami az új vasúti felüljáróval alakult ki, amely összeköti a Jovan Mikić és a Proletár brigádok utcát. Ezeken az utcákon pedig tovább lehet haladni a Zorka helyi közösség felé, illetve a Halasi útig, azon keresztül pedig a bajai út felé is. Ez sok embernek biztosítja azt, hogy könnyebben bejusson a városba. Ezen szempont figyelembe vételével a városi költségvetésből kiszélesítjük a Proletár brigádok utcát, egészen a Bodrogvári Ferenc utcáig. A felújítások között szerepel a Szent Teréz-székesegyház körül lévő két utca, a József Attila és Nikola Kujundžić utca renoválása is, ami szebbé teszi a városközpontunkat, de megemlíthetjük a Kizur István utcának a Nikola Tesla utca és a Szegedi út közti szakasza felújítását is – fogalmazott Kern Imre.
A közelmúltban több út, illetve utca felújításának vagy kiépítésének tervei is elkészültek.
– A tavalyi év végén, az idei év elején összesen tíz helyi közösségre vonatkozóan készültek tervek. Többek között elkészült a Békovai út rekonstrukciójának terve. Megpróbálunk mindent megmozgatni annak érdekében, hogy ez a régi probléma minél előbb megoldódjon, hiszen a Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. békovai telephelyére évente ötvenezer tonna kommunális hulladékot szállítanak a kamionok Szabadkáról, használhatatlanná téve ezt az útszakaszt. A közlekedési infrastruktúrát fejlesztő programjainkban hosszú évek óta nem szerepelt az Újfalu helyi közösség, de most öt utca megépítését terveztük meg, hogy jövőre elkezdődhessenek az aszfaltozások. Ezek olyan utcák, amelyek rendezését már régóta kérik a polgárok, és amelyeket az eddigiek során igyekeztünk mart aszfalttal járhatóvá tenni. Sokfelé építkezünk, és folyamatosan újabb és újabb terveket készítünk, hogy a fejlesztések ne álljanak le. A város területén több száz kilométer aszfaltozatlan út van, és ezt a problémát csak úgy lehet megoldani, ha az állam és a város is erősödik – nyilatkozta Kern Imre.
Az alpolgármester emellett kitért arra is, hogy a vasúti fejlesztések során megrongálódott utakat, például a Jovan Mikić és az 51-es hadosztály utcában, az év végig helyreállítják. Ez utóbbi kapcsán a kiszélesítés szükségessége is felmerült. Emellett a Csantavéri út, valamint a Nagyfényt Györgyénnel összekötő út felújítása is időszerűvé vált, és a helyi önkormányzat erre is igyekszik pénzt biztosítani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bem
Többi hír