Ugrás a tartalomra
2022.11.15 - 08:30

Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Topolyán

Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Topolyán

 Koszorúzással, közös imával emlékeztek Topolyán az 1944/45-ös partizán megtorlás ártatlan áldozataira a VMSZ és a VMDP közös szervezésében.

November 14-én éjjel végezték ki a legtöbb topolyai magyart, ezért a településen ez az emlékezés napja.
 

A magyar himnusz felcsendülésével és szavalattal kezdődött a megemlékezés a megtorlás áldozatainak emlékművénél a topolyai Nyugati Temetőben. Október 10-én vonultak ki a honvédek Topolyáról, majd megérkeztek a partizán csapatok, akik megkínozták, kivégezték és jelöletlen tömegsírokba temették a helyi magyarságot. Az áldozatokra örökké emlékezni fognak a helyiek– emelte ki , a VMDP Topolya-Kishegyes körzeti szervezetének elnöke Becskei Tibor. „Délvidék területén közel negyvenezer emberről beszélünk. Ezek a kivégzések úgy történtek, hogy titkosszolgálati belső emberek összefogták az embereket, összezárták őket, megkötözték a kezüket dróttal vagy különböző más eszközökkel és mielőtt kivégezték őket, előtte megkínozták.”
 

A kilencvenes évek óta helytörténésznek kutatnak a topolyai áldozatok után. 250 fő eltűnéséről számolnak be, melyből 120 személyt tudtak azonosítani. Nagyon sajnálatosnak tartom azt, hogy az az elmúlt hetekben a szerb parlamentben olyan események történtek, ahol ismét felborzolták a kedélyeket, sértve mindazoknak az érzéseit, akik vajdasági magyarok, akiknek áldozatai voltak 1944-ből és 45-ből - mondta beszédében Tomik Nimród, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke. „Úgy gondolom, hogy ez olcsó politikai haszonszerzés céljából tették, nagyon jónak tartom viszont azt, hogy a vajdasági magyarságnak, a Vajdasági Magyar Szövetségben van parlamenti képviselője és láthattuk azt, hogy Pásztor Bálint hogyan állt ki a vajdasági magyarságért, hiszen ez egy nagyon kényes kérdés és egy nagyon fontos kérdés.”
 

Szakály József, topolyai plébános vezetésével mondtak közös imát a jelenlévők, majd a szabadkai magyar főkonzulátus, a VMSZ, a VMDP, a VMDK, a topolyai önkormányzat, a helyi közösség és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait a megtorlás áldozatainak emlékművénél.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről