Ugrás a tartalomra

Az 1944/45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek Moholon

Az 1944/45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek Moholon

 Az eseményt a Pro Communitas és a Moholi Családok Egyesülete civil szervezet, valamint a helyi katolikus plébánia közösen szervezte meg.

Az ártatlanul meghurcolt és kivégzett áldozatokra emlékeztek hétfő délelőtt a moholi katolikus temetőben.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyet Mester Dániel plébános celebrált. Ezt követően kegyeleti műsorral tisztelegtek a meghurcolt áldozatok előtt. Világos Tibor szervező elmondta, hogy a megemlékezést Baranyi Istvánnak, a közelmúltban elhunyt, helyi anyakönyvvezetőnek ajánlották, akinek az életét és munkáját végig kísérte Tamási Áron egyik idézete: „Azért vagyunk a világon, hogy otthon legyünk benne”.

Világos Tibor, szervező: „Igazából Pista bácsi, a falu krónikása, történelmi kutatója, könyveinek mottójául a fenti Tamási Áron idézetet adta. Mi neki tisztelgünk a fenti sorokkal. Életében két kiadványa jelent meg, a harmadik, posztumusz kiadvány, Mohol monográfiája, már a nyomdában van.”

Az eseményen Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője mondott ünnepi beszédet. Rámutatott, a 44/45-ös kegyetlen történésekről igenis szükséges megemlékezni, hiszen mindenki történelmében helyet foglal, emellett tanulság is az elkövetkező nemzedékek számára. Kiss Nándor, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Nagyon fontos ezt az üzenetet hazavinnünk minden évben, hisz aki nem tanul a történelem hibáiból, maga is el fogja követni azokat. A vajdasági magyarságnak az a feladata, hogy megemlékezzen az ártatlan áldozatokról, és megőrizze emléküket, tovább adva azt az utódoknak.”

A megemlékezés végén a Magyar Nemzeti Tanács, valamint helyi pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait az áldozatok tiszteletére felállított emlékműnél.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír