Ugrás a tartalomra

Akikre a gazdák számíthatnak

Kishegyes községben két egyesület képviseli a termelők érdekeit
Akikre a gazdák számíthatnak

A mezőgazdasági termelők élete manapság nem csupán abból áll, hogy megtermelik, amit kell. Számos adminisztratív feladat hárul rájuk, emellett pályázniuk kell, ha fejlesztéseket szeretnének eszközölni. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere elmondta, hogy Kishegyesen termelői klub, Bácsfeketehegyen pedig gazdakör képviseli a mezőgazdasági termelők érdekeit. Emellett mindkét településen falugazdász iroda várja a termelőket.

– Ezek a szervezetek összefogják a gazdákat és meghatározzák igényeiket. Finanszírozásukban nagy szerepet vállal az önkormányzat, hiszen az ő működtetésükre az év elején pályázatot jelentetünk meg. Erre ők pályáznak, majd havi rendszerességgel kifizetésre kerül egy összeg, ami a fenntartásukat, illetve az ott dolgozók bérét biztosítja. A gazdakör és a termelői klub végzi a határutak rendezését, hogy az megfeleljen a mezőgazdasági termelők igényeinek. Az önkormányzat erre a célra is biztosít bizonyos eszközöket, hogy ennek a feladatnak is eleget tudjanak tenni. A jégvédelmi szolgálat kifizetésének egy része is ezeken az egyesületeken keresztül történik, ugyanis ők alkalmazzák a szolgálatban tevékenykedő személyeket – mondta el az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy jó az együttműködés a termelők szervezetei és az önkormányzat között. Sándor kiemelte, hogy az önkormányzat pályázati úton, közvetlen formában is támogatja a községbeli gazdákat. Természetesen, a tartomány és a köztársaság is kínál pályázati lehetőségeket, s ezek kapcsán a falugazdász irodák nyújtanak segítséget a termelőknek,hangsúlyozta az alpolgármester.

A falugazdász irodák elsősorban adminisztratív dolgokban tudnak a községbeli mezőgazdasági termelők segítségére sietni, mondta el lapunknak Fekete Andor bácsfeketehegyi falugazdász.
– A kincstári bejegyzéstől a támogatások lekéréséig segítünk a termelőknek. Bármilyen módosítás történik a gazdaságon belül, parcellák bejegyzése, bérleti szerződés hozzáadása, azt be kell jelenteni a topolyai kincstárba, mivel Kishegyes község is oda tartozik. Ez több termelőnek, főleg az idősebbeknek problémát jelent, ezért mi összegyűjtjük ezeket a dokumentumokat és átadjuk a kincstárban. A pályázatok kapcsán elsősorban információt nyújtunk számukra, de ezenkívül az űrlapok kitöltésében is segíteni tudjuk őket. A mögöttünk álló évben olyan problémákra is találtunk megoldást, mint amilyen a tavaszi kijárási tilalom volt, viszont a termelőknek ki kellett jutniuk a földekre, a jószágtartóknak pedig a jószágállományhoz. Ebben az esetben a szükséges engedélyek lekérésében voltunk a gazdák segítségére, hogy a tilalom ideje alatt is végezhessék dolgukat – számolt be a falugazdász, majd végezetül arról is szólt, hogy egyre több gazda fordul bizalommal a falugazdász irodákhoz. A termelők rájöttek, hogy megéri segítséget kérni a falugazdászoktól, mert szakértelemmel kezelik az ügyüket, nekik pedig több idejük jut a saját munkájukra.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen