Ugrás a tartalomra

Zöldebb Vajdaságot!

A fenntartható jövőt az iskolákban kezdik építeni

A tartományi kormány nevében Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár tegnap aláírta az együttműködési megállapodást a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű tervezet megvalósítása érdekében. A megegyezést öt tartományi titkárság, a köz- és magánszférából pedig további 11 támogató képviselője látta el kézjegyével, és támogatásukkal a jövőben is hozzájárulnak a környezetvédelmi projektum megvalósulásához.

– Az idei díjalap valamivel több mint 4 millió dinár, de az összeg szükség esetén akár növekedhet is – jelentette ki Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár.

Tizenegy éve folyik ez a tartományi szintű akció az iskolákban és óvodákban, célja a környezettudatosság kialakítása a diákok körében az elméleti és a gyakorlat kiegészítésével.

– A környezetünket őrizni kell és nem szabad elfecsérelni, mert az unokáinknak is szükségük lesz rá. Ezért az ökotudatot is erősíteni kell, fontos ezt kialakítani már fiatalkorban, az intézményes oktatás keretében. A Tisztább és zöldebb iskolákért program emellett arra is ráébreszthet bennünket, hogy a közvetlen környezetünk az, amiért elsőként cselekedhetünk, ez pedig a saját házunk, óvodáink, iskoláink területe – mondta el a sajtó képviselőinek az oktatási titkár.

Az együttműködési megállapodás aláírásából mindenkinek haszna származik. A iskolák támogatást kapnak, a diákok tudást, együtt pedig egy élhető világ fenntartásához járulnak hozzá.

– Az lenne az igazán jó, ha erről a témáról nem is kellene beszélnünk. Ez azt jelentené, az országot felelősségteljes polgárok lakják, akik ösztönösen vigyázzák a környezetüket. Az igazság sajnos az, hogy már csak akkor vesszük észre a vészjelzést, amikor az életünk is veszélyben van – mondta el véleményét a jelenlegi polgárság környezettudatának állapotáról Brankica Tabak településrendezési és környezetvédelmi titkárhelyettes. Szerinte a következő években a környezetvédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A környezetvédelem olyan munka, ami az állami protokollon kívül helyezkedik el, de az élhető környezet mindannyiunk érdeke.

– Az idén 128 oktatási intézmény kapcsolódott be a programba. Ez soknak hangzik, de valójában kevés. Nem fedi egész Vajdaságot, rámutat arra, hogy valamit nem jól csináltunk, ezért meg kell találnunk a módját, hogyan tudjuk ösztönözni az iskolákat a projektben való részvételre – tette hozzá.

Az iskolák zöldesítését megvalósító tervezet résztvevőinek száma ha nem is rohamosan, de egyre bővül. Az együttműködési megállapodás egyik friss társulója a Vajdasági Rádió és Televízió, a szerződést Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese írta alá. A környezettudatos gondolkodás népszerűsítésében nagy szerepe lehet a médiának is, nagy megtiszteltetés ez a felkérés – mondta el a vezérigazgató-helyettes.

– Az eseményeken amellett, hogy jelen leszünk, mi is próbálunk egy proaktív álláspontot képviselni, és kezdeményezünk olyan akciókat, amelyek hozzájárulhatnak a ma kitűzött célok eléréséhez – mondta.

A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért projektum támogatói az öt tartományi titkárság mellett: Újvidék város, a Vajdasági RTV, a Vajdaság Erdői Közvállalat, a beocsini La Farge cementgyár, a Természetvédelmi Világalap – WWF, az újvidéki Természettudományi-matematikai Kar, a Kupakkal a mosolyért civil szervezet, a RECAN alumíniumdoboz-újrahasznosító alapítvány, a Retro digital agency – kreatív digitális marketingügynökség és az Újvidéki és Mitrovicai Erdőtelepítő Mozgalom.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, gyn (Fotó: Ótos András)
Többi hír