Ugrás a tartalomra

Vučić tárgyalt a gazdákkal

Feloldották a nagybecskereki Dijamant étolajgyár zárlatát – Újabb utat zártak le a tüntetők

A napraforgó és a gabona felvásárlási ára miatt elégedetlenkedő gazdák hétfőn már hatodik napja tüntettek. A gazdák tiltakozásul blokádokat állítottak fel a Belgrád–Pancsova- és a Pancsova–Almás-úton. A tiltakozás Vajdaságból Szerbiába is áterjedt, és Požarevac mellett a gazdák lezárták a Nagy-Moraván átívelő hidat.

Az állam mindent megtesz, hogy segítsen a parasztoknak, jelentette ki Aleksandar Vučić kormányalelnök, miután tárgyalt a nagybecskereki Dijamant étolajgyárat lezáró gazdákkal. Megoldást két napon belül vár az alelnök. – Az állam nem határozhatja meg a napraforgó átvételi árát.

Egyedül annyit tehetünk, hogy leülünk tárgyalni az étolajgyárakkal. Megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy a termelők érdekeit figyelembe véve, csökkentsék termékeik haszonkulcsát – mondta Vučić.

A kormányalelnök ugyanakkor arra kérte a sajtót, hogy segítse az államot a sportklubok privatizációjában. Szavai szerint a sportklubok magánosításával, nem a klub tulajdonosának szurkolnak majd a sport szerelmesei, hanem tovább is kedvenc csapatuknak.

Hozzátette, hogy a privatizációra már csak azért is szükség van, mert az állam rengeteg pénzt – évi 15 millió eurót – öl a sportklubok fenntartására. – A privatizáció után ezt az összeget új munkahelyek teremtésére vagy akár a mezőgazdák támogatására is elkölthetnénk – mondta Vučić.

A napraforgó alacsony átvételi ára miatt tiltakozó gazdák feloldották a nagybecskereki Dijamant étolajgyár két bejáratának zárlatát, amelyeket augusztus 28-án torlaszoltak el traktoraikkal. Szerda óta gyakorlatilag szünetelt a napraforgó átvétele, és veszélybe került a termelés az ország legnagyobb étolajgyárában.

Dragomir Mijatov, a Nagybecskereki Földművesek Egyesületének a titkára közölte, hogy a gazdák a zárlat feloldása mellett döntöttek, miután tárgyaltak Aleksandar Vučić kormányalelnökkel. Csütörtökön pedig folytatják az egyeztetést.

A gazdák azt az ígéretet kapták, hogy hamarosan közzéteszik majd a kormánynak a terményárakkal kapcsolatos intézkedéseit. A gazdák hétfőn tárgyaltak az étolajgyárban Slavica Kešelj vezérigazgatóval és munkatársaival, de a napraforgó átvételi árával kapcsolatban nem kaptak semmilyen ígéretet.

A horvát többségű gyár illetékesei elsősorban azt kérték a gazdáktól, amit a kormányfőhelyettes is: oldják fel a gyár zárlatát, hogy folytatódhasson a termelés.

A feldolgozók a napraforgó kilogrammjáért (áfástól) 26 dinárt kínálnak, a termelők szerint azonban a méltányos ár negyven dinár plusz az áfa lenne.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, dió , K. I.
Többi hír