Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia csőd közelben

Szerbiában ma ez uralkodik: Nem akarok semmit dolgozni, és ne nyúlj a szerzett jogaimhoz - mondta

Komoly megszorítások várhatók a közeljövőben, jelentette be Aleksandar Vučić a kormány első alelnöke, ugyanis csak így kerülhető el, hogy az ország hivatalosan is csődbe jusson. Ezek egyike a közszférában a bérek csökkentése, amivel 200-230 millió eurót lehet megtakarítani. Viszont, a nyugdíjak az előre eltervezett dinamika szerint növekednek majd.

Bejelentése szerint az év végéig egymilliárd dollár értékű hitelhez jut az ország az Egyesült Arab Emírségektől, ennek felét a korábban felhalmozott adósság törlesztésére fordítják, a másik felét pedig a gazdaságba fektetik be, a legnagyobb ellenőrzés mellett.

Mint hozzátette, az ország a szó legszorosabb értelmében csőd előtt áll. A gazdaságélénkítési intézkedések súlyosak lesznek, de nem populista jellegűek és 300.000-500.000 embert érintenek majd.

A költségvetés hiányát 2-2,5 százalékkal kell csökkenteni, ami további 800 millió eurós megszorítást követel meg. Emellett komoly költségtételt jelent a hivatali autók használata és a hivatalos utak.

„Legalább 10 millió eurót emésztenek fel a napidíjak, reprezentációra 40 millió euró megy el, az igazgató bizottsági költségek pedig 120 millió euróra rúgnak. Minden egyes utazás 10-20 ezer euróba kerül, ha ketten elutaznak Litvániába, Szingapúrba…de, hogy ott mit csinálnak” – tette fel a kérdést.

Ugyanakkor, a magánszférában a dolgozók munka nélkül maradtak, aki meg nem lett kirúgva, egyharmaddal kevesebbet kap, mint az állami szférában dolgozók, akiket eltartanak – tette hozzá.

Szerinte Szerbiában nem létezik felelősség az állam, a föld és a nép iránt. „Nem, csak az van, hogy „nem akarok semmit dolgozni, és ne nyúlj a szerzett jogaimhoz” – mondta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt