Ugrás a tartalomra

Vučić: 2019-re készen állunk az uniós fölvételre

Davos - Lehetséges, hogy Szerbia baráti kapcsolatokat ápoljon Oroszországgal és hogy az Európai Unió tagja legyen – nyilatkozta Aleksandar Vučić kormányfő a Blick svájci lapnak. Hozzátette, hogy nem vagyunk bábállam.

Az EBESZ-elnökség kapcsán leszögezte, hogy Belgrád a Moszkvával való jó viszonya révén segíthet az ukrán válság rendezésében.

A kormányfő bízik abban, hogy négy év alatt befejezzük a gazdasági meg igazságügyi reformokat, és 2019-ben készen állunk az uniós fölvételre. Nem könyöradományra számítunk, hanem teljes jogú tag kívánunk lenni.

Vučić úgy fogalmazott, hogy Belgrád most nem egyezhet bele Koszovó függetlenségébe, viszont nem csak egymás mellett, hanem együtt élhetnek az ottani szerbek és albánok.

Vučić részt vesz a davosi Világgazgasági Fórumon, és számos kétoldalú megbeszélést tart. Találkozik például a német kancellárral és a török kormányfővel is. Tegnap Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket.

Ma Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével tárgyalt. Az uniós tisztségviselő támogatta Szerbiát a teljes jogú EU-tagsághoz vezető úton. Vučić külön megköszönte azt a támogatást, amelyet az Unió a tavalyi árvíz után nyújtott, illetve amelyet a mezőgazdaságnak adott.

A miniszterelnök ugyancsak Davosban jelentette be, hogy Victor Ponta román miniszterelnökkel a fekete-tengeri gázbehozatalról tárgyalt. Hozzátette, hogy Szerbiát továbbra is érdekli az orosz gáz, amely Törökország, Görögország és Macedónia érintésével jutna el Szerbiába.

A brit hírügynökség hozzáteszi, hogy Szerbia jelenleg gázszükségletének 90 százalékát Oroszországtól szerzi be, mégpedig Ukrajnán keresztül, és most alternatív megoldást keres, mivel Moszkva lemondta a Déli Áramlatot.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír