Ugrás a tartalomra

VMSZ: Szabadkán meg kellene semmisíteni a választási eredményeket

Több száz szavazócédulát találtak, amelyek színárnyalata, papírminősége és a logója is eltért a többitől, felettébb gyanús, hogy ezek a szavazólapok a Demokrata Pártot erősítették

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége csütörtökig eldönti, hogy kit támogat a köztársasági elnökválasztások második fordulójában - jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Pásztor nyilatkozott arról a tárgyalásról, amelyet Boris Tadić, a Demokrata Párt elnökjelöltjével folytatott. Elmondta, hogy a két párt stratégiai együttműködésének kérdése rövid ideig szerepelt napirenden, hiszen a DS és a VMSZ is hasonló értékrendet képvisel, ugyanis alapelveik szerint Szerbia csakis a jogrendszerre és a polgári társadalomra épülhet. A közel egy órán át tartó tárgyalás legnagyobb része azzal telt, hogy Pásztor részletekbe menően tájékoztatta Tadićot a Szabadkán történő politikai eseményekről, illetve az önkormányzati választásokkal kapcsolatban felmerült gyanúról.

Pásztor István még a sajtótájékoztató elején nyomatékosította, hogy a választási csalásokkal kapcsolatos nyilatkozatait és kijelentéseit nem vonja vissza, egyúttal reagált azokra a kérdésekre, hogy a VMSZ delegáltjai a Köztársasági Választási Bizottságban miért biztosították a többséget akkor, amikor a választások szabályosságáról szavaztak. Pásztor ezzel kapcsolatban kijelentette: amennyiben a Köztársasági Választási Bizottság szabálytalannak minősítette volna a választásokat és meg kellene azokat ismételni minden szinten országszerte, akkor az hatalmas káoszt idézett volna elő Szerbiában. A káoszból következő zavargások pedig mérhetetlen károkat okoztak volna az országnak. Az elnök hozzátette: a VMSZ soha nem volt híve a zavargáskeltésnek.

Ugyanakkor Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke hangsúlyozta: a VMSZ szilárd meggyőződése, hogy Szabadkán meg kellene semmisíteni a választási eredményeket, ugyanis számos szabálytalanságra derült fény az önkormányzati választások anyagainak átvizsgálása során. Egyes választóhelyeken több szavazócédula került az urnába, mint ahányan szavaztak, néhol akár 30-40 szavazócédula hiányzott, az érvénytelen szavazatok között találtak érvényes szavazatokat is, egyes szavazócédulák színárnyalata pedig eltért a többitől, sőt ezeknél a szavazócéduláknál a papírminőség és a logó is különbözött, az pedig felettébb gyanús, hogy a több száz világosabb szavazócédulán a Demokrata Párt sorszáma volt bekarikázva, két-három esettől eltekintve, amikor a leadott szavazatok a Szerbiai a Demokrata Pártot erősítették. Maglai hozzátette: ezek tények, hiszen az észrevételekről jegyzőkönyv is készült, valamint a helyszínre kirendeltek egy nyomdász szakértőt is, aki megerősítette, hogy jelentős különbségek észlelhetőek a szavazócédulák között.

A Vajdasági Magyar Szövetség az ügyet átadta az ügyészségnek és bűnvádi feljelentést tett. A sajtótájékoztatón Pásztor István pártelnök és Maglai Jenő szabadkai elnök is annak a reményének adott hangot, hogy bizonyítást nyer az igazság. Kijelentéseik szerint nyugodtsággal várják a fejleményeket, hiszen a VMSZ mindent megtett, amit megtehetett, most már csupán az a kérdés, hogy az illetékes ügyészségnek lesz-e elegendő ereje, hogy érvényesítse az igazságosságot.

Vajdaság Ma

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto