Ugrás a tartalomra

VMSZ: A második fordulóban is 4 jelölt jutott be a tartományi parlamentbe

Pásztor István elégedett az eredményekkel

A Vajdasági Magyar Szövetség sikeresen zárta a választási ciklust - nyilatkozta Pásztor István, a párt elnöke a vasárnapi választásokat követő sajtótájékoztatóján. A VMSZ megközelítőleg 70 ezer szavazatot kapott a választások során, amely különösen nagy felelősségre kötelezi a pártot. Pásztor az elnökválasztások eredményével kapcsolatban kiemelte: a VMSZ Boris Tadićot támogatta és a párt meglepetten veszi tudomásul, hogy Tomislav Nikolić nyerte meg az elnökválasztást. Ez a választópolgárok akarata és ezt tiszteletben kell tartani - nyilatkozta Pásztor, majd hozzátette: A VMSZ pozíciója és politikája az elnökválasztások végkifejletét tekintve egy millimétert sem fog változni. A párt elnöke a számokat értékelve elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség ekkora számú szavazatot csupán 1996-ban kapott a választásokon, azóta pedig soha, még akkor sem, amikor más pártokkal koalícióban indultak a választásokon. Köztársasági szinten, az 5 parlamenti képviselővel a VMSZ mindenképpen a többséget alkotó koalíció részét kívánja képezni.

Pásztor István, a tartományi választásokkal kapcsolatban kiemelte, az első fordulóban 4, a második fordulóban szintén négy mandátumot szerzett a párt. A második fordulóban Szabadkáról Pásztor István, Magyarkanizsáról Kávai Szabolcs, Topolyáról Egeresi Sándor, Csókáról pedig Kormányos László jutott be a tartományi parlamentbe.

Az önkormányzatok szintjén továbbra is változatlan a helyzet - mondta Pásztor. Kiemelte: a Demokrata Párt elnökével folytatott tárgyalások szerint azokban a városokban, ahol a Demokrata Párt győzött ott a DS jelöli a polgármestert, a VMSZ pedig a városi, vagy a községi képviselő testület elnökét, ahol pedig a Vajdasági Magyar Szövetség győzedelmeskedett, ott a VMSZ adja a polgármestert, a Demokrata Párt pedig a városi képviselő-testület vagy a községi képviselő-testület elnökét.

Hozzátette: Szabadka ennél komplikáltabb a helyzet. A VMSZ szeretne megoldást találni, hiszen ebben a városban legkevesebb 16 ezer szavazatot kaptak, ami arra kötelezte a pártot, hogy a mindennapi politikájában érvényesítse a Vajdaságért, egy normális Szerbiában címmel fémjelzett pártprogramját. A korábbi megállapodások szerint Tadić azt ígérte Pásztornak, hogy az elnökválasztásokat követően: május 21-én személyesen intézkedik a szabadkai politikai helyzettel kapcsolatban, de az elnökválasztások végkifejlete miatt, lehet, hogy csúszni fog ez a beígért intézkedése - véli Pásztor, aki kiemelte: Szerbia belpolitikájában meglehetősen nehéz időszak következik, de a VMSZ szeretne partner lenni a stabilitás megőrzésének tekintetében. Pásztor a Szabadkán kialakult politikai helyzet vonatkozásában azt is elmondta, hogy hétfő délután kezdődnek a megbeszélések a VMSZ és a Demokrata Párt között.

Vajdaság Ma

Többi hír