Ugrás a tartalomra

A VMSZ köztársasági parlamenti frakciója

A VMSZ köztársasági parlamenti frakciója

Augusztus elején alakult meg a választások után az új összetételű szerbiai képviselőház. A Vajdasági Magyar Szövetségnek az országos parlamentben kilenc tagú frakciója van, amelynek vezetője dr. Pásztor Bálint. Őt kértük fel, hogy mutassa be a VMSZ köztársasági képviselőcsoportját.

— Ez a legnagyobb magyar nemzetiségű frakció, mely az országos parlamentben 1992 óta a padsorokban ül — nyilatkozta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője. — Akkor szintén kilenc képviselője volt a még egységes magyar érdekképviseleti szervezetnek, azután minden választáson jelentősen kisebb létszámú. Jómagam vagyok a frakcióvezető, Kovács Elvira a frakcióvezető-helyettes. A miénk a negyedik legnagyobb frakció az országos képviselőházban, csak a Szerb Haladó Párté, a Szerbiai Szocialista Párté és az Aleksandar Šapić által vezetett Győzelem Szerbiának párté nagyobb. Néhányunknak ez a többedik mandátuma, és vannak köztünk, akik korábban is Belgrádban teljesítettek szolgálatot, jelen pillanatban parlamenti képviselők, viszont az ő esetükben nagy valószínűséggel újra államtitkári kinevezésre lehet számítani, illetve van néhány olyan tagja a frakciónak, aki most először képviselő. Rajtam kívül Kovács Elvira, Fremond Árpád és Pék Zoltán már korábban is tagja volt a parlamentnek, mindannyian több mandátumban képviseltük a vajdasági magyarságot. Juhász Attila és Vicsek Annamária államtitkárok voltak, de jelenleg képviselők. Az újak pedig Újhelyi Ákos, aki eddig a szabadkai Városi Tanács gazdasági kérdésekkel megbízott tagja volt, Úri Emese orvos, aki a zombori egészségház igazgatója — ez a tisztség nem összeférhetetlen a parlamenti képviselőséggel, tehát párhuzamosan vihető mind a kettő, ami azért fontos, hogy továbbra is magyar igazgatója legyen a zombori egészségháznak —, valamint Kiss Nándor Adáról, aki a legfiatalabb közülünk, és ő az egyik korjegyző. Ilyenre sem volt korábban példa, hogy magyar korjegyzője legyen a parlamentnek. Ez egy procedurális-technikai kérdés, hiszen úgy szabályozza a parlamenti ügyrend, hogy a négy legnagyobb frakció egy-egy legfiatalabb képviselője segíti a korelnök munkáját a parlament elnökének és alelnökeinek a megválasztásáig. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen jó választási eredményt ért el a VMSZ a vajdasági magyarok bizalmának köszönhetően, hiszen soha korábban nem tartoztunk a négy legnagyobb parlamenti frakció közé. Eddig csupán a parlament alakult meg, tehát a mandátumok hitelesítése történt meg.

Az utóbbi napok hírei alapján egészen szeptember elejéig nem is fog folytatódni az ülés, és a kormányalakítási tárgyalások sem fognak a Koszovó-ügyi tárgyalások előtt folytatódni, tehát a bizottsági tagsági és államtitkári pozíciók kérdései addig nyitva fognak maradni. Egy tárgyalási fordulón vagyunk túl a köztársasági elnökkel.

A VMSZ a kormánykoalíció részét fogja alkotni, miniszteri tisztségre is lett volna lehetőség, de mi ezt köszönettel visszautasítottuk, azt gondoljuk ugyanis, hogy sokkal fontosabb, hogy minél több minisztériumban legyen államtitkári minőségben emberünk, mint hogy egy minisztériumot vezessünk, és az összes többire ne legyen rálátásunk. A következő tárgyalási fordulókban fog kiderülni, hogy pontosan mely minisztériumokban lesznek helyeink, ez elsősorban attól függ, hogy mely minisztériumokba sikerül olyan embert találnunk, aki szakmailag is alkalmas ennek a tisztségnek a betöltésére, és hajlandó vállalni mindazt, amivel ennek a posztnak a betöltése jár, elsősorban azt, hogy Belgrádba költözik. Mindenképp több államtitkárunk lesz, mint az előző négy évben, többé-kevésbé meg fogjuk tartani az eddigi államtitkári helyeket, és ezekhez fognak még újak csatlakozni.

Ami a parlamenti struktúrát illeti, nagyon fontos, hogy a megnövekedett létszámnak köszönhetően (hiszen mandátumarányosan oszlanak el a bizottsági helyek) le fogjuk tudni fedni az összes olyan bizottságnak a munkáját, amely vajdasági magyar szempontból fontos kérdésekkel foglalkozik, és itt nemcsak az identitás szempontjából lényegesekre gondolok, hanem gazdasági, szociális ügyekre és hasonlókra is.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Fehér Márta
Többi hír