Ugrás a tartalomra

Visszatalált régi gazdájához a Gyűrű

Elor Emináé lett idén a Pataki Gyűrű, a Tízes díjat Mikes Imre Elek vihette haza

Elor Emina, az Újvidéki Színház színművésznője vihette haza idén a legrangosabb vajdasági magyar színészi elismerést, a Pataki Gyűrűt. A díjat az Opera Ultima című előadásban nyújtott alakításért, Rosina karakterének megformálásáért kapta.

A Pataki Gyűrűt immár tizenkettedik alkalommal ítélte oda a bírálóbizottság. Az ünnepélyes díjátadó gálaműsorra a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja rendezvénysorozat keretében tegnap este került sor Szabadkán, a Jadran Színpadán.

Az est hagyományosan az Újvidéki Színház vendégelőadásával, ezúttal az Opera Ultima című darabbal kezdődött. A folytatásban a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színészei szórakoztatták a közönséget remek keretbe foglalva ezáltal magát a díjátadót.

Az idei szelekciót, melybe öt színészt – Balázs Áront, Elor Eminát, Kalmár Zsuzsát, Mácsai Endrét és Mikes Imre Eleket – válogatott be, Ábrahám Irén állította össze. Közülük választotta ki a zsűri – Gerold László színikritikus, színháztörténész, Tolnai Szabolcs rendező, Igor Burić kritikus, Döbrei Dénes, színész, mozgásművész, valamint az újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei –, hogy kinek az ujjára kerüljön a Pataki Gyűrű.

Gerold László, a zsűri elnöke a színikritikus szerepéről szólva elmondta, a kritikus afféle köztes pozícióban van színház és közönség között, noha a közönség soraiban ül, mégis beavatott, felkészülten, de előítéletek nélkül várja az előadást. Az a feladata, hogy kérdéseket tegyen fel az előadás kapcsán, azokat megválaszolja magának, majd megossza véleményét a publikummal is. Kosztolányi Dezsőt idézve ehhez mindössze két dolog szükséges: a színház iránti szeretetre és egy színházi távcsőre, mellyel részleteiben is megvizsgálhatja az előadást.

A Pataki Gyűrűt végül – immár második alkalommal – Elor Emina kapta. A színésznő József Attila Thomas Mann köszöntése című versének kölcsön vett soraival köszönte meg a szakmai elismerést.

A színészallgatók Tízes-díját, amely az épület tízes tantermének egy szőnyegdarabkájából áll, Mikes Imre Elek, a Kosztolányi Dezső Színház színművésze kapta.

Az idei díjátadó most először zajlott Pataki László özvegye, a néhány hónapja elhunyt Karna Margit nélkül. Ez alkalommal róla is megemlékezett a közönség.

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napját és a Pataki Gyűrűvel járó ezer eurós jutalmat a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Szerző (Forrás)
Gyurkovics Virág, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt