Ugrás a tartalomra

A visegrádi tapasztalatok útján

Belgrádban tárgyalt a Think Balkans szerveződése, Kovács Elvira fogadta az integrációs szakértőket
A visegrádi tapasztalatok útján

Az európai közeledés kérdésköréről, a nyugat-balkáni régió integrációjáról, s azon belül Szerbia helyzetéről tárgyalt hétfőn Belgrádban a Think Balkans konzorcium képviselőivel Kovács Elvira, a köztársasági parlament alelnöke, az európai integrációs parlamenti testület elnöke.

A Think Balkans elnevezésű ernyőszervezetet mintegy tíz olyan szervezet alkotja, amely a Visegrádi Együttműködés csoportjának, vagy a Nyugat-Balkánnak a területén tevékenykedik, regionális együttműködéssel, illetve európai uniós integrációs kérdésekkel foglalkozik. Munkásságukat a Visegrádi Alap és a Nyugat-balkáni Alap támogatja.
– Egy civil szervezeteket, think-tankeket (agytrösztöket) felölelő szerveződésről beszélünk, mely a visegrádi négyek és a nyugat-balkáni hat állam néhány szervezetének bevonásával alakult meg, amely a Think Balkans nevet viseli. Most indítottak el egy új, kísérleti, ún. „pilot" projektumot a régióban. Ennek keretén belül a szakembereik bejárják a régió fővárosait, találkoznak a különféle intézmények képviselőivel is, s megpróbálnak olyan közös pontokat találni, amelyek alapot adhatnak az együttműködéshez – mondta el az ülést követően lapunknak adott nyilatkozatában Kovács Elvira.
Az integráció folyamatával kapcsolatos konferenciáknak, találkozóknak egyik fontos célja a meglévő tapasztalatok elemzése, tudtuk meg.
– Nagyon szívesen segítenének abban, hogy gyorsabban haladjon az európai integráció, ez mindannyiunk közös ügyének számít. Elsődleges céljuk az, hogy a visegrádi négyek tapasztalataiból okuljunk, ezek az országok közül is elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak a példáját hasznosítsuk, amikor az Európai Unió felé vezető úton haladunk – ismertette Kovács Elvira.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír