Ugrás a tartalomra

Véget ért a Top Expo

Idén jubilált a topolyai mezőgazdasági kiállítás – Több kiállító volt, mint a korábbi években, árulta el a fő szervező – Nagy érdeklődés övezte az expó kísérőrendezvényeit is

 

Három igazán tartalmas napot követően, vasárnap 17 órakor bezárta kapuit a 10. Top Expo Mezőgazdasági, Ipari Kiállítás és Mesterségek Vására. Az expó az elmúlt években folyamatosan fejlődött, s az idén már több, mint 160 hazai és külföldi kiállítóval büszkélkedhetett. Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a topolyai mezőgazdasági kiállítás az elmúlt 10 év alatt beépült az őszi kiállítási palettába.

Az expót 6 éve a topolyai Községi Unió szervezi, Topolya önkormányzatának közreműködésével. Az önkormányzat kiemelt eseményként kezeli a kiállítást, s a topolyai napok rendezvénysorozat szerves része lett. Boros Dénes, az unió titkára és az expó egyik fő szervezője nagyon sikeresnek nevezte a mezőgazdasági kiállítást.
– Az érdeklődők láthattak könnyű és nehéz mezőgazdasági gépeket, építőipari gépeket és szerszámokat, könnyűipari és kézműves termékeket, jelen volt számos élelmiszergyártó, borász, méhész és civil szervezet. Kiállítottunk néhány jószágot, és itt volt a bajai Astrotek mobil planetárium is – mondta el Boros.
Az expón idén sem volt belépőjegy, ezért a fő szervező nem tudott pontos adatott mondani azzal kapcsolatban, hogy hány látogatójuk volt. Becslésük szerint ez alkalommal is kb. 10 ezren látták a kiállítást.

Az expónak a kiállított látnivalók mellett számos kísérőrendezvénye is volt. Szakelőadások a tönkölybúzáról, valamint egy napenergiás gyümölcsszárítóról, magyar nótákat adott elő a Dél-Dráva Menti Civil Szerveztek Szövetségnek nótacsoportja, és igazi újdonság volt a nyúlfogó verseny gyerekeknek. Boros ennek kapcsán elmondta, hogy a Parasztolimpia malacfogó versenyén felbuzdulva szervezték meg, s osztatlan sikert aratott, mindhárom nyuszi megtalálta fürge gazdiját. Több, mint 100 résztvevő jelentkezett a topolyai tó körüli Capriolo kerékpártúrára, emellett az expó keretén belül zajló versenyeknek is sok résztvevője volt.

Legnépszerűbbnek a legjobb pálinka verseny bizonyult, a zsűri kb. 60 mintát értékelt, s a legjobb pálinkának járó serleget a topolyai Fekete Ibolya szilvapálinkája kapta. A babgulyás-főző versenyen 25 csapat vett rész, és a Nefelejcs csoport, Paul Szikor Erzsébet vezetésével lett az első, a Timi mini tésztahíd-építő versenyt pedig Doslo Nikola és Júlia nyerték meg. A sütiverseny 21 indulója közül Rudics Kinga Japán szél tortája lett a legfinomabb, az amatőr rádiósok Mentsd meg az expedíciót versenyét pedig Boros Gábor nyerte meg.

A fő szervezőtől megtudtuk, hogy épp csak véget ért a 10. Top Expo, de már a jövő évi kiállításon gondolkoznak.
– Nem lehet egy hét alatt „összedobni” egy ekkora kiállítást. Már most dolgoznunk kell a jövő évin, mert november, december táján hozzák nyilvánosságra az éves kiállításterveket, s abba mi már szeretnénk belekerülni. Ha egy cég nem veszi be az expót az éves tervébe, akkor utólag már nehéz kimozdítani őket – mondta Boros.

Az idei Top Expo főtámogatója és a Községi Unió együttműködő partnere Topolya önkormányzata volt, kiemelt támogató a tartományi mezőgazdasági titkárság és nagy segítséget nyújtott a kiállítás megszervezésében a topolyai helyi közösség. A helyszínt most is a topolyai Mezőgazdasági Iskola biztosította a kiállításnak.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír