Ugrás a tartalomra
2021.09.09 - 11:18

A vallásturizmus fontos helyszíne a doroszlói Szentkút

A vallásturizmus fontos helyszíne a doroszlói Szentkút

 A lelki feltöltődés miatt érkeznek zarándokok százai évről-évre a doroszlói Kisboldogasszony búcsúra. Idén sem volt ez másként. A kegyhely vallásturisztikai szempontból is nagyon jelentős.

A magyarkanizsai Ladányi Erzsébet több mint 30 éve minden évben részt vesz Mária születésnapjának ünnepén. „Régóta járok ide, 30 éve, vagy még több. Minden évben jövök. Föltöltődünk, a Szűz Anya olyan sokat segít, én benne nem csalatkoztam még.”

Pörzsölt Judit, Bezdán: „Összekapcsol a hitemmel, az emberekkel, akik körülvesznek, meg a családommal is jobban összeköt. Nekem ezért fontos ez a zarándoklat.”

Szűz Mária születésnapja fontos kérdéseket vet fel a vajdasági magyarság számára - fogalmazott Hajnal Jenő, az MNT elnöke. „Tudunk-e egy születésnap alkalmából újjászületni? Tudunk-e úgy hinni Istenben, emberben és ebben a közösségben, hogy ez a közösség megújulhat? Tudjuk-e ezt a hitet a fiatalokban megerősíteni? Tudjuk-e arra biztatni őket, hogy itthon maradjanak? Ha valami segíthet bennünket ebben, az a doroszlói szentkút példája, a hit, az örökség, ami eddig megtartott bennünket.”

A doroszlói kegyhelyet évente mintegy 10-15 ezer zarándok keresi fel, a vallásturizmus szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Nekünk vajdaságiaknak büszkének kell lennünk a doroszlói Szentkútra, Mária kegyhelyre. Remélem, hogy idővel mindannak köszönhetően, ami itt kiépül és ami még épülőfélben van, egyre több vajdasági, magyarországi és máshonnan származó hívő fog idelátogatni, hogy feltöltődjön.”

A korábbi évekhez hasonlóan idén is több gyalogos zarándok érkezett Doroszlóra, például a 100 kilométerre fekvő Moholról is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.09.23 - 13:38
Az elmúlt egy év munkásságát foglalta össze Fejsztámer Róbert, a Vajdasági Magyar Szövetség magyarkanizsai polgármest
Fejlesztések soráról számolt be Magyarkanizsa polgármestere