Ugrás a tartalomra

Vajdaságban heves reakciót váltottak ki Velimir Ilić kijelentései

Heves reakciók sorát váltották ki ma Vajdaságban Velimir Ilić szerbiai építkezési és városrendezési miniszter minapi kijelentései, és a kisebbségi nemzeti tanácsok bejelentették, panasszal fognak élni.

A tartományi ombudsmant „kellemetlen meglepetésként” érte az ügy, a Demokrata Párt (DS) pedig bocsánatkérésre szólította fel Velimir Ilićet, ugyanakkor mielőbbi reakciót kérnek az állami szervektől.

A reakciók sorát a miniszter azon kijelentése váltotta ki, miszerint „a szerb kormánynak nincs hatalma kétmillió belgrádi szerb és kétmillió vajdasági szerb felett”.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai közleményükben azt írták, panaszt nyújtanak majd be az illetékes állami intézményeknél, de az emberi és kisebbségi jogok védelmével foglalkozó nemzetközi szervezeteknél is, tehát az EBESZ-nél és az Európai Bizottság szerbiai delegációjánál, mert értékelésük szerint Ilić ezzel a kijelentésével tagadja a különböző etnikai csoportok meglétét Vajdaságban.

„A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai figyelmeztetik Ilić miniszter urat az efféle kijelentések veszélyességére, hiszen azzal a kijelentésével, miszerint Vajdaságban kétmillió szerb él, teljes mértékben figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Vajdaságban különböző nemzeti közösségek élnek, és így sérti e közösségek nemzeti identitásra való jogát” – áll a közleményben.

A nemzeti tanácsok emlékeztetnek arra, hogy Vajdaságban 27 különböző etnikai kisebbség él, hat nyelv van hivatalos használatban, és minden harmadik polgár nem szerb nemzetiségű, illetve hangsúlyozzák, hogy senkinek nem áll jogában tagadni ezt a tényt.

A tartományi ombudsman ezzel egyidejűleg közleményében „kellemetlen meglepetésről” ír, amely Velimir Ilić miniszter kijelentései nyomán érte. Mint írja, ezekben a kijelentésekben azt állítja a miniszter, hogy „a vajdasági hatalom ellene megy a szerbiai kormánynak”, valamint hogy „Szerbia kormányának nincs hatalma a Vajdaságban élő kétmillió szerb felett”.

A közleményben leszögezi, a vajdasági hatalom hatásköreinek gyakorlása közben a tartományi és a városi, illetve községi közigazgatási szervek munkáját ellenőrizve „nem akadályozta a köztársasági előírások betartását, és nem is ment ellene a szerbiai kormánynak, mint ahogy azt Ilić miniszter kijelentette”.

A tartományi ombudsman ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Vajdaság nem minden polgára szerb nemzetiségű. A legutóbbi, 2011. évi népszámláláskor az alkotmányban szavatolt jogok alapján „a vajdaságiaknak csaknem az egyharmada jelentette ki, hogy az egyik nemzeti kisebbséghez tartozik, ez pedig Vajdaságot Szerbia etnikailag legheterogénebb részévé teszi”.

A közleményben hozzáteszik, a vajdasági nemzeti kisebbségek tagjai Szerbia adófizető polgárai, az alkotmány és a törvények szerint élnek, dolgoznak, tehát ezek szerint járnak el.

Az ombudsman értékelése szerint „a kormány tagjának tapintatlan kijelentései nem járulnak hozzá Szerbia állami politikájához, ami mellett stratégiailag elköteleződött, s különösen nem felelnek meg az európai értékeknek és elveknek, amelyekkel mindannyian a társadalmon belül egyetértünk”.

A Demokrata Párt (DS) tartományi bizottsága felszólította Ilićet, hogy „felháborító kijelentései” miatt kérjen elnézést Vajdaság nem szerb nemzetiségű polgáraitól.

„A szerb kormány építkezési és városrendezési miniszterének soviniszta kijelentései közül ennek a legutóbbinak ki kell váltania az állami és nemzetközi emberi és kisebbségi jogokkal, valamint a Szerbiában élő nemzeti közösségek egyenlőségének biztosításával foglalkozó intézmények reakcióját” – áll a DS vajdasági bizottságának a Tanjughoz eljuttatott közleményében.

A miniszer, aki kijelentheti, hogy Vajdaságban csak szerb nemzetiségű polgárok élnek, nemcsak arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem tartja tiszteletben mások nemzeti identitását, hanem megsérti az ország alkotmányát és a törvényeket is, amelyek minden polgárnak szavatolják a jogot arra, hogy szabadon nyilatkozzon nemzeti hovatartozásáról – írják a demokraták.

A közleményben leszögezik, Ilićnek ez már nem az első soviniszta kijelentése, majd hozzáteszik „már korábban is megsértette Vajdaság polgárait, amikor a Horgos–Požega autópálya kiépítése kapcsán a tartományi hatalommal folytatott vitája során kijelentette, 'a vajdaságiak herék', akik 'nem tudnak jövedelmet termelni, csak elveszik a pénzeket'”.

A DS tartományi bizottsága felteszi a kérdést, hogy „képes-e valaki Velimir Ilić arrogáns viselkedésének útját állni, akinek a soviniszta kitörései már régtől fogva túllépik a tisztességes politikai harc határait, valamint a jó modor és a jó ízlés határait is, illetve mélyen behatolnak az emberi és kisebbségi jogok, valamint az alkotmány és a törvények megsértésének területére”.

A Velimir Ilić által kijelentett hazugságok és ostobaságok foka többé nem politikusok, hanem más szakemberek beszédtémája kell hogy legyen – jelentette ki tegnap Dragan Đilas belgrádi polgármester, a Demokrata Párt (DS) elnöke.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP