Ugrás a tartalomra

Uram, kérem az adatait!

Rodoljub Šabić volt a VMSZ belgrádi szervezetének fórumvendége

– Amikor tizenöt évvel ezelőtt Szlovénia rendezte a közhasznú információk és a személyi adatok körüli jogi és egyéb kérdéseket, a fő hangsúlyt a polgárok felvilágosítására helyezték.

Már az általános iskolás gyerekkel tanították, hogy kinek, mikor és milyen adatokat mondhat el magáról, szüleiről, barátairól – emelte ki jó példakánt Rodoljub Šabić, a közhasznú információ és személyes adatok védelmi biztosa a VMSZ belgrádi helyi szervezetének fórumán, amelyen az adatvédelemmel kapcsolatos tapasztalatairól szólt.

Šabić úr számos példán érzékeltette, miképpen lehet visszaélni a személyes adatokkal.

– A világ fejlett országaiban óriási figyelmet fordítanak az adatvédelemre. Szerbiában létezik egy idevonatkozó törvény, amelynek sok hiányossága van.

Ahhoz, hogy az adatvédelmet a fejlett országok szintjére emeljük, először is a rendszabályozást kell tökéletesíteni, továbbá meg kell nevezni, létre kell hozni azokat a szerveket, amelyek az idevonatkozó törvények betartását ellenőrzik, de mindennél talán a legfontosabb az oktatás.

Erre nagyon sok időt kell szentelni. Mindenkiben tudatosítani kell, hogy a személyes adat az magántulajdon, pontosan olyan magántulajdon, mint mondjuk ez a mobiltelefon, amelyet a kezemben tartok, vagy a személygépkocsi. Ezeket az adatokat nem vagyunk kötelesek senkivel sem közölni, és csakis a törvény által előírt, szabályozott módon és esetekben kérhetik tőlünk.

Az adatvédelmi biztos ezen a fórumon is felszólította Szerbia polgárait, hogy minden esetben erélyesen tiltakozzanak, ha úgy ítélik meg, hogy az adataikat valaki jogtalanul kéri.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (néz)
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto