Ugrás a tartalomra

Újragondolják a városmagot

A Községközi Műemlékvédelmi Intézet megkezdi a városközpont épületeinek átértékelését
Újragondolják a városmagot

Feladatunk, hogy megőrizzük a megmaradt épületegyüttest, ami Szabadkát azzá teszi, ami volt is. Egy olyan pontra ért az örökségvédelem, amikor el kell dönteni, hogy meg akarjuk-e védeni az örökségünket, vagy sem – mutatott rá Szűcs Balázs, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója tegnap Belgrádban, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének szervezésében megtartott fórumon, utalva azokra a korszerűsítési, bővítési és urbanisztikai kihívásokra, amelyek a városokat érintik. Hozzátette, Szabadkán újra kell gondolni a Központ II.-t, illetve az egész városmagot. Értékelni, ami megmarat, hogy azt tovább tudjuk adni az utánunk következő nemzedékeknek.
Szűcs Balázs rámutatott, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézettel együttműködve megkezdi majd a teljes városmag újravalorizálását.
– Meg kell határozni, hogy mi értékes, mi az, ami kiemelten értékes, illetve melyek azok az épületek, amelyek sajnos rossz állapotban vannak, illetve nem is voltak különösen értékesek, hogy helyükbe új épületek épülhetnek. Ám nagyon fontos az is, hogy ezek az új épületek milyen szélességben és magasságban készülnek el – hangsúlyozta az igazgató. Rámutatott, egy olyan bizottság létrehozásán is gondolkodnak, amelyben szakemberek döntik majd el, hogy az új projektumokban elképzelt épületek beleillenek majd a városképbe, elkerülve a csúnya, semmilyen értéket nem képviselő, nem funkcionális lakótömbök felépülését. Hozzáfűzte: – Meg kell állítanunk azt a folyamatot, ami miatt megváltozna a város képe – mondta.
Kiemelte, a teljes városmagot 1986-ban védte le Szabadka, ennek megfelelően, bármilyen új építkezésre kerül is sor, előtte ki kell kérni a Községközi Műemlékvédelmi Intézet véleményét, és az építkezés is az intézet által meghatározott feltételeknek megfelelően kell, hogy történjen, vagyis azokat már a tervezés során be kell építeniük.
– Sajnos vannak olyan épületek, amelyek le lettek bontva, és lehet, nem kellett volna. Ez sajnos megtörtént és nem lehet visszacsinálni. Ám azt, ami megmaradt, újra kell értékelni. Ehhez a műemlékvédelmi intézetnek nagyon jó szakemberei vannak, vagyis ebben nem is kell nekünk különösebb segítség, de természetesen a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézettel szorosan együttműködünk – mondta Szűcs Balázs.
Az intézet igazgatója a Szabadka városmagjáról és az építészet értékeiről szóló előadásában ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az épületek külön-külön történő átértékelésével éppen azt kerülheti el majd a város, hogy – a dokumentumok össze nem hangoltsága miatt – esetleg a település egy értékes épületétől váljon meg, vagy, hogy új épülettömbök hatására teljesen megváltozzon a város képe.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, MH
Többi hír