Ugrás a tartalomra

Újhelyi Ákos az eAgrar hiányosságaira hívta fel a figyelmet

Újhelyi Ákos az eAgrar hiányosságaira hívta fel a figyelmet

 Ülésezik a szerbiai parlament. A fő téma az elmúlt időszakban történt tömeggyilkosságokkal kapcsolatos, beleértve az ország biztonsági helyzetét. Az ülés elején a képviselők egyéb témákkal kapcsolatban is kérdést intézhettek a minisztériumokhoz.

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a párt parlamenti frakciója már az elképzelés felvetése óta támogatja a mezőgazdaság digitalizációját, mert az e-Agrar egy korszerű alkalmazás, ami sok egyéb mellett modernizálja és felgyorsítja az adatok bevitelét. A VMSZ parlamenti képviselője a mezőgazdasági és az építésügyi minisztériumhoz is intézett kérdést. Egyebek mellett az eAgrar portállal kapcsolatos hiányosságokra hívta fel a figyelmet, ugyanis a rendszerben csak azok a telkek láthatóak, amelyek tulajdoni lapjában fel van tüntetve a tulajdonos személyi száma.

„Mivel korábban nem volt kötelező, hogy a tulajdonos személyi számát is feltüntessék, ezért nagyszámú földműves problémával szembesül telkének bejegyzése során az e-Agrar rendszerben. Először a gazdáknak el kell menniük a kataszterbe, kérvényt kell benyújtaniuk, majd fizetniük is kell az adatok megváltoztatásáért, ahelyett, hogy a kataszterben ingyenesen bejegyeznék a személyi számot, amit korábban nem tettek meg. Egyes kataszterekben azt is követelik, hogy a tulajdonosok a beadott dokumentumok mellett nyilatkozzanak arról is, hogy valóban ők a föld tulajdonosai. Ez pedig többletköltséget jelent a gazdák számára. Ezen túlmenően, ha megváltozik annak az utcának a neve, ahol a gazda lakik, akkor ismét be kell mennie a kataszterbe, és be kell fizetnie ezer dinárt adatmódosítási díj címén, ahelyett, hogy a kataszter automatikusan elvégezné az alapmódosításokat a gazdálkodó jelenléte nélkül, díjmentesen, városi- vagy önkormányzati szinten. A kérdésem arra vonatkozik, hogy megvalósítható-e, hogy a kataszterben ingyenesen is megváltoztassák a szükséges adatokat.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto