Ugrás a tartalomra

Új gyártósor a zentai JTI dohánygyárban

A 7 millió dolláros beruházás lehetővé teszi, hogy európai minőségű termékeket gyártsanak.

Új gyártósorral bővült a zentai Japan Tobacco Industry dohánygyár. A JTI 2006-ban kezdte meg szerbiai működését. Azóta több mint 180 millió dollárt fektettek be a gyárba, valamint a munkások számát is megháromszorozták.

A vendégek először egy összefoglalót nézhettek meg a JTI dohánygyár eddig elért sikereiről. Ezután elindították a legújabb munkaszalagot. Dzsunicsi Marujama, Japán belgrádi nagykövete beszédében elismerően nyilatkozott a JTI 11 éves munkájáról.

Kiemelte, hogy a gyár nagyban hozzájárult Szerbia gazdasági fejlődéséhez, úgy hazai, mint külföldi viszonylatban. „Az dolgozók száma megnőtt, a termelés kiszélesedett. Mindemellett a vállalati társadalmi tevékenységek részeként a JTI megannyi kulturális esemény támogatója volt, és népszerűsítette az egyetemi diákcsere programokat.”

A 7 millió dolláros befektetés csak egy része ennek az újítási ciklusnak – emelte ki beszédében a Japan Tobacco Group elnöke. Jasatuke Tango hozzátette, az új gyártósor mellett a gyár gépesítésének és termelésének a fejlesztése is helyett kapott ebben a projektben. „Tekintettel Szerbia aktuális külpolitikájára, és a szabad piaci megegyezésekre, a JTI nyitott az Európai Unió országai felé, ahogyan a szomszédos országok felé is. A 2006 és 2017 közötti exportunk értéke elérte a 230 millió dollárt, amelynek pozitív hatása volt Szerbia kereskedelmi mérlegére.”

Rasim Ljaljić, a szerb kormány alelnöke, kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter úgy véli, a JTI megmutatta, hogy a magánosítás sikeres is lehet. „A dohánygyár egy olyan létesítmény, amely teljesen legyőzte ezt a feltételezést, hiszen a dohánygyár sikeres privatizációjának köszönhetően az állam 1,2 milliárd euróhoz jutott.”

Pásztor István beszédében kitért arra, hogy több mint 10 évvel ezelőtt komoly harcok folytak a dohánygyár sorsáról. A Tartományi Képviselőház elnöke hozzátette, ma a Jaban Tobacco Industry részeként a zentai gyár az egyik legjobb. „Ez mindenki számára fontos.

A zentaiak számára is fontos, nemcsak munkahelyek miatt, hanem mert ez a cég jelentős összegeket fizet be a zentai költségvetésbe. Az önkormányzatnak az az érdeke, hogy olyan cégek legyenek, működjenek a területén, amelyek ilyen teljesítménnyel tudnak hozzájárulni az önkormányzat költségvetéséhez.”

Az ünnepélyes átadó és a beszédek után a szerbiai és a japán küldöttség együtt körbejárta és megtekintette a gyártósort.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen