Ugrás a tartalomra

Új felszerelés az egészségháznak

Új felszerelés az egészségháznak

Topolya 1,8 millió dináros támogatásban részesült a demográfiai és népesedéspolitikai tárca nélküli miniszter asszony, dr. Slavica Đukić Dejanović által korábban elindított népesedési és családgondozási cselekvési program céljainak támogatására. A helyi önkormányzat további 380 ezer dinár önrésszel járult hozzá a Dr. Hadzsy János Egészségház felszerelésének bővítéséhez.
Az anyagi javak legnagyobb részét a topolyai egészségház keretében működő szakszolgálatok támogatására igyekeztek hasznosan elkölteni – hangzott el Kislinder Gábor községi elnöknek és a községi tanács tagjainak az intézményben tett tegnapi látogatása alkalmával. A támogatásból a terepesnővér-szolgálat munkáját segítő elektromos és hagyományos kerékpárokat vásároltak, a kismama tanácsadó és a terhesgondozó szolgálat számára segédeszközöket, valamint az ifjúsági tanácsadói iroda munkájához elengedhetetlen korszerű kivetítő berendezést és számítógép-felszerelést. Emellett a bajsai óvoda mellékhelyiségeit is felújították a pénzből. A használati tárgyak átvételekor dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője köszönetet mondott a támogatásért, és az önkormányzatnak a járvány idején tanúsított segítségéért.
– Két évvel ezelőtt indítottuk útjára a topolyai ifjúsági tanácsadó működését a jelenlegi formában az önkormányzat, illetve dr. Slavica Đukić Dejanović tárca nélküli miniszter asszony, korábbi egészségügyi miniszter anyagi hozzájárulásával. Ekkor sikerült felújítanunk a tanácsadói helyiséget, új bútorokat, eszközöket vásároltunk. Tulajdonképpen a most megvásárolt felszerelés annak a programnak a folytatása. A kivetítővásznak és a laptopok a fiatalok képzésének, tájékoztatásának alapvető eszközei manapság. A tanácsadó másik fontos célja a családtervezéssel kapcsolatos konzultáció is, aminek a koncepciójába szintén beleillenek ezek az eszközök – ismertette az igazgatónő.
– Babamérlegeket is vásároltunk, ezenkívül a kismamaiskola alapfelszereléséhez, a kismamák oktatásához járulnak hozzá a beszerzett csecsemő méretű babák. Emellett labdákat és más szükséges eszközöket is vettünk, szintén a kismamaiskola részére. A támogatásból a község falvaiban is aktív védőnői szolgálat terepes munkájához elengedhetetlen hagyományos és elektromos kerékpárokat is beszereztünk – mondta el dr. Kálóczi Dóra. A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a minisztérium által biztosított összegből az egészségház dolgozóinak szakmai továbbképzésére is jutott.
Kislinder Gábor községi elnök elmondta, hogy a község vezetőségének néhány évvel ezelőtt az egyik elsődleges célja az volt hogy a Dr. Hadzsy János Egészségház anyagi körülményeit rendbe tegye és elengedhetetlen feltételeket biztosítsa a működéséhez.
– Manapság az intézmény stabilan működik, ami öröm számunkra, de mindannyiunk érdeke is. A koronavírus következtében hozott állami intézkedések ismét bebizonyították, hogy a községi önkormányzat kiemelten kezeli az egészségházat, hiszen igyekeztünk biztosítani azokat az eszközöket, amik elengedhetetlenek az előírások betartásához. Ezúton szeretném megköszönni a község egészségügyi dolgozóinak, hogy helytálltak a legnehezebb időkben is, és sikerült a helyzetet úgy kezelni, hogy nem történtek tömeges megbetegedések Topolyán – hangsúlyozta a községi elnök, és kiemelte azt is, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló lehetőségekhez mérten igyekszik serkenteni a lakosság gyermekvállalási hajlandóságát.
– Sajnos ennek a kérdésnek a kezelésére nem tud közvetlenül hatni az önkormányzat, de amit lehet, megteszünk. Gondolok itt az iskolások utaztatásának támogatására, a gyermekeknek szánt beiskolázási támogatásra vagy más szociális juttatásra. Emellett az egyetemistáinknak, főiskolásainknak tisztességes ösztöndíjat juttatunk. Csak remélni tudjuk, hogy ha egy család életében felmerül a gyermekvállalás kérdése, akkor ezek a gesztusértékű momentumok is befolyásolják a döntését – tette hozzá Kislinder.
 A topolyai egészségház munkamenete lassan visszaáll a régi kerékvágásba – nyilatkozta dr. Kálóczi Dóra igazgatónő.
– Fokozatosan visszaállunk a korábbi években megszokott munkamenetünkhöz, most már fogadják a szakrendelők a krónikus betegeinket. Egyelőre félóránként hívjuk be a szakellátásra váró pácienseket a 15 perc helyett. Igyekszünk elérni azt, hogy ne legyen tömeg a várótermekben. Ami még nem változott, hogy ugyanúgy megköveteljük a dolgozóinktól és a páciensektől is, hogy az egészségházba belépve viseljenek védőfelszerelést – ismertette az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy a várótermekben igyekeznek betartatni a körülbelül kétméteres távolságot.
Hétfő óta a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban is elvégzik a koronavírustesztet, ami kimutatja, hogy a páciens szervezetét megtámadta-e a COVID–19 vírus. A vizsgálat 1200 dinárba kerül, amit előzetesen a betegbiztosító számlájára kell befizetni, az arról szóló igazolást pedig felmutatni. Az eredményére mintegy 15 percet kell várni.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír