Ugrás a tartalomra

Új épületegyüttessel bővül a Vajdasági Klinikai Központ

Új épületegyüttessel bővül a Vajdasági Klinikai Központ

 Az építkezést megtekintette Ana Brnabić szerb kormányfő is.

Folyamatban van a Vajdasági Klinikai Központ B és C épületegyüttesének kiépítése. A 30 ezer négyzetméteren elterülő Sürgősségi Diagnosztikai Központ 348 kórházi fekvőhellyel és 16 műtőteremmel rendelkezik majd.

2021 első három hónapjában mintegy 120 ezer embert vizsgáltak meg a Vajdasági Klinikai Központ poliklinikáján. A központban több mint 4000 műtétet végeztek el, valamint a kórházban ellátott páciensek száma meghaladta a 7000-et. Az új épületegyüttes kiépítésével tovább bővülnek majd a kapacitások. A tervek szerint a földszinten diagnosztikai központot fognak működtetni.

Edita Stokić, igazgató, Vajdasági Klinikai Központ: „A 2-ik, a 3-ik és a 4-ik emeleten a sebészeti ágazatok kapnak helyet egységekre osztva. Alapellátás, valamint félintenzív és intenzív osztályok lesznek, illetve amit külön kihangsúlyoznék, 14 transzplantációs beavatkozásokra szánt fekvőhely is lesz.”

A Sürgősségi Diagnosztikai Központ kiépítésének megvalósítására két és fél évet szántak, ebből fél év telt le. A hátramaradt időben nem csak az építkezési munkálatok befejezésére, hanem az épület felszerelésére, valamint a környezetének rendezésére is sor kerül – mondta el Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke szerint fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és dolgozók csapatatainak minőségi munkavégzése mellett a közelben lévő Orvostudományi Kar hallgatóinak szakszerű képzéséhez is hozzájárulhat majd a központ.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ez egy vajdasági jelentőségű beruházás, nem csak azért mert 52 millió euróba kerül hanem azért is mert itt lesz olyan diagnosztika, orvoscsapat, ellátás, amelyik azt teszi lehetővé hogy Vajdaság különböző településeiről itt találjanak segítséget azok, akik erre rászorulnak.”

A Vajdasági Klinikai Központban zajló munkálatok egy nagyobb volumenű projekt részét képezik – hangsúlyozta a látogatás során Ana Brnabić, szerb miniszterelnök. „Ez pedig az egymilliárd euró a szerbiai egészségügy fejlesztéséért projekt, amelyet Aleksandar Vučić köztársasági elnök kezdeményezett még 2017-ben. Jelen pillanatban Szerbia-szerte számos kórházban, egészségházban, klinikai központban folynak a munkálatok. A jövőben 2025-ig ezt a projektet be kell fejeznünk.”

Ana Brnabić arról is beszélt, hogy ezek közül több fejlesztést a szerb állam önállóan pénzel, többet pedig olyan partnerek segítségével, mint az Európai Beruházási Bank.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír