Ugrás a tartalomra

Új egészségház, a bunyevác nyelv hivatalos használata – erről is dönt holnap a szabadkai VKT

Új egészségház, a bunyevác nyelv hivatalos használata – erről is dönt holnap a szabadkai VKT

 Szabadka Város Képviselő-testülete holnapi ülésén 23 napirendi pontról dönt majd – ismertette dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A bunyevác nyelv hivatalos használatba való bevezetése Szabadka Város alapszabályának módosítása által, garázsok építése és egészségház létrehozása a Bajnát-Harcosok Sorakozója Helyi Közösségben, továbbá három alapítvány tavalyi beszámolója és idei tervének ismertetése - egyebek mellett ezekről a témákról lesz szó holnap Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén. Ennek részleteit ismertette ma dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke sajtótájékoztatón. Az ülésen 23 napirendi pontról döntenek a képviselők.
Szabadka Város alapszabályának módosításával a szerb, a magyar és a horvát nyelv mellett a bunyevác is hivatalos használatba kerülhet Szabadka területén - mondta dr. Pásztor Bálint. A VKT elnöke hozzátette, a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetése javasolta az alapszabály módosítását.

„Az, hogy ez holnap napirenden szerepel, nem azt jelenti, hogy már holnaptól vagy nyolc nap múlva a bunyevác nyelv hivatalos használatba kerül, hiszen a városi alapszabály, a statútum a legmagasabb rangú jogszabálya egy önkormányzatnak. Éppen ezért hosszadalmasabb és bonyolultabb ennek a jogszabálynak a módosítása. A törvény értelmében létre kell hozni először egy munkacsoportot, amely kidolgozza a szövegszerű javaslatokat. Ezt követően fog újra majd a Városi Képviselő-testület magáról a szövegről vitát nyitni. Tehát egy több hónapos procedúráról, eljárásról van szó, de ennek a vége nyilván az lesz, hogy a bunyevác nyelv a negyedik hivatalos nyelv lesz kronológiai értelemben a negyedik, a város területén.”
Három alapítvány, a Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítvány, a Dr. Rehák László Alap és az Expecto Mentálhigiéné Alapítvány tavalyi beszámolója és idei tervei is szerepelnek holnap a VKT ülésén. Továbbá a Bajnát-Harcosok Sorakozója Helyi Közösség részletes szabályozási tervének egy része is módosul - magyarázta dr. Pásztor Bálint.

„Egy garázs kiépítésére fog sor kerülni a Május elseje, a Blaško Rajić, a Nada Dimić és a Joó Lajos utcák által közrefogott területen. Ezen kívül pedig egy egészségház is épülni fog a helyi közösség területén. Ennek a jogi feltételeit teremti meg a Városi Képviselő-testület döntése. ”
Emellett holnap két új tanácsnok fogja letenni az esküt, Légrádi Árpád és Ana Marjanušić. Kinevezik továbbá a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgató- és felügyelőbizottságának a tagjait. A holnapi ülésen lesz egy napirendjavaslati bővítés is, ami a fertőtlenítés, valamint a rovar- és rágcsálóirtásra vonatkozik - szögezte le dr. Pásztor Bálint.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír