Ugrás a tartalomra

Többet ésszel, mint befektetéssel

Továbbra sem támogatja az arab Al Dahra befektetőcsoport által egyes vajdasági vállalatok és földterületek felvásárlását a tartományi mezőgazdasági titkár

Levélben szeretné felkérni Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár a köztársasági kormány első két emberét, Aleksandar Vučićot és Ivica Dačićot arra, hogy tüzetesebben vizsgálják át az Al Dahra közel-keleti befektetőcsoporttal kötendő szerződést, amely vajdasági vállalatokat és földterületeket érint – jelentette be a politikus a sajtónak pénteken.

A mezőgazdasági titkár továbbra sem támogatja a kormányt ebben a tekintetben, mivel szerinte ezeket a cégeket és földeket vajdasági termelőknek is lehetne értékesíteni, hiszen igény is van rá.

Megítélése szerint mellesleg ez hosszabb távú hasznot is jelenthet, ugyanakkor nem lenne annyira veszteséges sem, hiszen az Al Dahra mindezeket áron alul vásárolná meg. Megjegyezte azt is, hogy a hazai termelőknek való eladás több gazdát is megmentene attól, hogy tönkremenjen.

Ješić rámutatott arra is, hogy a külföldi befektetőket inkább a feldolgozóipari versenybe kéne hagyni beszállni, hogy konkurenciájukkal megtörjék a jelenleg uralkodó rendezetlen piaci viszonyokat és monopolhelyzetet.

Magyarán ez azt jelentené, hogy nem lennének akkora irracionális különbségek a felvásárlási és az értékesítési árak között a hús és tejtermékek piacán, valamint a növénykultúrák tekintetében is rendezettebbé tenné a viszonyokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tehet a tartományi kormány a szerződés megkötése ellen, a mezőgazdasági titkár annyit válaszolt, hogy amit megtehetnek, az nemtetszésük kifejezése és a köztársasági politikum felkérése, hogy mérlegeljenek a szerződés megkötésével kapcsolatosan, és a levont következtetések tudatában hozzák meg döntésüket.

Emellett a tartományi titkár hozzáfűzte, hogy a külföldi invesztíciókra és befektetőkre szükség van, erre felhozta a JAT sikeres példáját, de figyelmeztet arra is, hogy mérlegelni kell ezeket a befektetési szándékokat, amennyiben van kedvezőbb hazai alternatíva.

Egyébként Ješić az Al Dahra témakörről kapcsolatos nyilatkozatai előtt támogatási szerződéseket írt alá a tartományi pályázaton sikeresen szereplő önkormányzatok képviselőivel.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sz-cs
Többi hír