Ugrás a tartalomra

Több pénz jut a kasszába

A vártnál jobb gazdasági eredmények tették lehetővé a vajdasági költségvetés növelését – Adósságtörlesztésre is többet költ a tartomány
Több pénz jut a kasszába

Másodízben módosította az idei költségvetést csütörtöki ülésén a tartományi képviselőház, összesen 81,36 milliárd dinár áll rendelkezésre az idén.

Az elfogadott pótköltségvetés alapján az idén a tartományi büdzsé bevételi oldalán 77,24 milliárd dinárt, a kiadási oldalán pedig 81,36 milliárdot könyvelhetnek el az év végén, a költségvetési hiány 2021-ben így 3,7 milliárd dinár. Ezt a mínuszt, a hatalmi párti képviselők és az előterjesztett javaslat szerint, a korábbi évekről áthozott összegből és tartományi vagyonértékesítések révén pótolják. A módosításnak köszönhetően voltaképpen bővült a rendelkezésre álló idei összeg, 4,8 százalékos a növekedés. A tervezettnél 600 millió dinárral több jut majd a vízgazdálkodási projektumoknak a megvalósítására, de az erdők rendezésére, a kórházak és iskolák felújítására is jelentősebb összegeket különítenek majd el, mint azt korábban tervezték.

ERRE MÉG NEM VOLT PÉLDA

A csütörtöki ülés kezdetén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek a napokban elhunyt Egeresi Sándorra, a ház korábbi elnökére. A képviselők ezután rátértek a pénzügyeket érintő kérdések megvitatására.

A Szerb Haladó Párt képviselői azzal indokolták a költségvetés módosításának szükségességét, hogy a korábban tervezettnél jobban alakulnak az idei gazdasági adatok. Nenad Borović elmondta, rendkívül jó a tartomány pénzügyi helyzete, a gazdaság növekedési pályán mozog, a vajdasági bruttó hazai termék 13 százalékkal növekedett a második negyedévben. Ennek tudható be, hogy a bevételek is növekedtek, így a tartomány további terveket valósíthat meg az idén. Nemcsak projektumokra költenek azonban többet, jelentette be, hanem az adósságok törlesztésére is nagyobb összeget szánnak 900 millió dinárral, tulajdonképpen előre törlesztenek, ami korábban, szavai szerint, nem fordult elő a tartományi adminisztrációban. Szerinte a pótköltségvetés a vajdasági pénzügyek felelősségteljes kezelésének a bizonyítéka, amit visszaigazol az ugyancsak napirenden szereplő költségvetés első féléves teljesítéséről szóló jelentés is: Borović szerint soha korábban nem sikerült ilyen fokú teljesítést megvalósítani.

ERDŐK, VIZEK, KISVÁLLALKOZÁSOK

Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője is arra mutatott rá, hogy 2020-ban, amikor a 2021-es büdzsét tervezték, még csak meglehetősen óvatos terveket lehetett szövögetni, hiszen a pandémia első évében nem lehetett senki sem biztos abban, milyen gyorsan térhet növekedési pályára a gazdaság. Mint mondta, a kezdeti óvatosságot követően, a bevételek növekedését látva, egyértelművé vált, hogy a pénzügyi terveket némileg módosítani kell, így jött létre a mostani javaslat, amelyet a ház el is fogadott az ülésen. Ennek tulajdonképpen az a lényege, hogy ismét összehangolták a kiadásokat és a bevételeket, mutatott rá, de egyes ágazatok számára is több támogatást tudtak szavatolni, mint például a kis- és középvállalkozásoknak. A VMSZ képviselői rámutattak még arra, hogy mindenképp pozitív fejleményként kezelhető a csúrogi bentlakásos szociális intézmény támogatása is, mert ennek köszönhetően véget ér az éveken át tartó agónia, amelyben sokáig úgy tűnt, teljesen felszámolják az intézményt. A képviselők a vízgazdálkodási és erdőgazdálkodási támogatások növelésének fontosságát is kiemelték.
 

HOL A MAGYARÁZAT?

Az ellenzék szerint átgondolatlannak látszik a tartományi pótköltségvetés, elhangzottak a korábbi kritikák is, miszerint a kormány nem fordít kellő figyelmet a nagyberuházásokra, a kelleténél viszont sokkal többet költ a tartalék forrásokból. Saša Šućurović, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője azt sérelmezte, hogy egyes költségvetési tételekhez nem fűzött semmilyen magyarázatot a hatalom, így például a Vajdaság Vizei Közvállalatnak nyújtott többlettámogatás rendeltetéséről sem tudnak a képviselők semmit. Reményét fejezte ki, hogy az öntözést és csatornarendszert érintő gondokat is a feladatai közé tűzi ki a vállalat. Elégedetlen volt a pótköltségvetésnek és a költségvetési jelentésnek a javaslatával Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője is. Mint mondta, mindössze két jó megoldást talált a javaslatban, az egyik a menekülteknek szánt magasabb támogatási összeg, a másik a sportra fordítandó keret növelése volt. Szerinte a nagyberuházásokat teljesen elhanyagolja a tartomány, az első félévben valamivel több mint hétszázalékos maradt csupán a teljesítés ezen a területen.

ÚJ PROGRAMOK, KÁDERKÉRDÉSEK

A költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontok mellett a képviselők erdő- és vízgazdálkodási éves programokat és mezőgazdasági területrendezési tervet is elfogadtak, belső káderkérdésekkel foglalkoztak, döntöttek a bocsári Hertelendi–Bajić Kreatív Központ létrehozásáról.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Többi hír