Ugrás a tartalomra

Több mint 100 babacsomagot osztottak ki Topolyán

A Magyar Kormány ajándékait Novák Katalin magyar család- és ifjúságpolitikai államtitkár adta át a családoknak a topolyai Művelődési Ház színháztermében.

A topolyai Művelődési Ház színháztermébe érkezve türelmesen sorakoztak a meghívott családok. A topolyai Török Tímea szerint szép gesztus az anyaországtól, hogy támogatja a határon túl született magyar gyerekeket is. „Nagyon jó. Jól is jön. A férjemmel mind a ketten dolgozunk, de bármilyen segítség mindig jól jön. És én nagyon hálás is vagyok.”

A megjelent szülők közül többen is hangsúlyozták, hogy fontos számukra, hogy magyar szellemben neveljék gyermekeiket. Bakos Emese, Bácskossuthfalva: „Itt vagyunk, nem akarunk elmenni, és csakis magyar iskolába, óvodában, bölcsődébe adjuk a gyereket.”

Az ünnepségen fellépett a topolyai Cirkalom táncegyüttes, majd Fremond Árpád, parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke köszöntötte a megjelenteket

Novák Katalin magyar család- és ifjúságpolitikai államtitkár ünnepi beszédében az anyaország és a külhoni magyarok közötti jelképes köldökzsinór jelentőségét hangsúlyozta. Azt mondta, azon dolgoznak, hogy minél több magyar gyermek szülessen a Kárpát-medencében, a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően pedig érdemes gyereket vállalni - tette hozzá. „A Köldökzsinór Programban emellett a babacsomag mellett két anyagi támogatást is nyújtunk. Az egyik az anyasági támogatás. Ez egy 64 ezer forintos összeg, ami nem is annyira kevés. És még hozzá kapcsolódik egy babakötvény, amely szerintem legalább annyira fontos, mint az egyszeri anyasági támogatás. Hiszen azt jelenti, hogy nyitunk egy bankszámlát az újonnan született magyar gyermek számára, azon a számlán lehet gyűjtögetni a félretett pénzt a gyermeknek, és ehhez a félretett pénzhez mi is mindig hozzáteszünk valamit a magyar állam részéről, az anyaország részéről.”

Az államtitkár leszögezte, összesen 25 ezer család igényelte már a Köldökzsinór Program támogatásait, Vajdaságban pedig mintegy 1000 ilyen igénylést regisztráltak eddig.
 
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen