Ugrás a tartalomra
2023.09.25 - 08:09

Több fejlesztés, kevesebb áldozat

Színes programkínálattal várja a látogatókat Újvidéken a Közlekedési Kiállítás
Több fejlesztés, kevesebb áldozat

Az emberi élet felbecsülhetetlen: ha egyet is megmentünk egy intézkedéssel vagy rendezvénnyel, már akkor is sokat tettünk – hangzott el többször is tegnap az Újvidéki Vásáron megrendezett Közlekedési Kiállítás megnyitóján. Ugyanitt kiemelték, hogy még sosem volt olyan kevés áldozata a közlekedési baleseteknek országunkban, mint az idén. Az év eleje óta ugyanis 327 halálos kimenetelű szerencsétlenséget jegyeztek országunkban: ilyen kevés áldozat még a koronavírus-járvány ideje alatt sem volt az utainkon, pedig akkoriban az év ezen szakaszában 45 napra szinte teljesen leállt a közlekedés – emelték ki a felszólalók, akik szerint ez az elmúlt években érvényesített közlekedésbiztonsági intézkedések hatékonyságát támasztja alá.

A fejlesztések megvalósítása szempontjából nagyon fontos a megfelelő közlekedési infrastruktúra biztosítása – emelte ki köszöntőbeszédében Nebojša Vojnović tartományi energiaügyi, építkezési és közlekedési segédtitkár.

– Jelenleg is számos fontos beruházás zajlik országszerte és Vajdaság területén is. A legfontosabb projektumok között van a Fruška gora-i korridor megvalósítása, a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autóút, illetve a Zombor–Verbász–Nagykikinda gyorsforgalmi út kiépítése. Ugyanilyen jelentőséggel bír a Ruma és Šabac közötti autóút építése is, de a Belgrád–Újvidék–Szabadka gyorsvasút megvalósítása is éppoly pozitívan hat a gazdaságra, mint amennyire növeli a lakosok életszínvonalát. Mindez pedig magával vonja a közlekedésbiztonság fejlesztésének szükségességét is – mondta a segédtitkár. Példának azt a tanulmányt hozta fel, amellyel a titkárság felmérte az iskolaövezetek biztonságát a tartományban.

A közlekedésbiztonság fejlesztését célzó projektumról már korábban is beszámolt napilapunknak Fehér Szabolcs tartományi közlekedésügyi segédtitkár, akitől a tervezet megvalósításáról érdeklődtünk a kiállításon.

– Öt körzetben már megkezdődtek azok a befektetések, amelyek közlekedési szempontból biztonságosabbá teszik az iskolaövezeteket. A körzetekben a tartományi kormány megbízásából mérték fel az oktatási intézmények környékének biztonságát a szakemberek. A projektum keretében körzetenként hozzávetőleg 300 iskolaövezet állapota került papírra, és a fejlesztésekre is ajánlásokat tettünk. A kivitelezés egyelőre 9 iskolaövezetben valósult meg: a tapasztalatok alapján a közeljövőben nagyobb számú oktatási intézmény területén is megvalósulnak a közlekedésbiztonsági fejlesztések – utalt beruházások folytonosságára a közlekedési mérnök.

Fehér Szabolcs kiemelte azon gyerekprogramok jelentőségét is, amelyek a közlekedési kiállítás keretében valósulnak meg, de méltatta a rendezvény szakmai hátterét is. A kétnapos rendezvény  megnyitóján tiszteletüket tették az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának, illetve a Belgrádi Egyetem Közlekedési Karának dékánjai is, de számos mérnök és tanár is megjelent. Az egybegyűlteket Nikola Lovrić, az Újvidéki Vásár nemrégiben kinevezett vezérigazgatója köszöntötte. Ezt követően az országos Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója, Branko Stamatović számolt be az elmúlt évek fejlesztéseiről.

Közlekedési Kiállítás nyitónapja az autómentes világnap jegyében telt: a kiállítók a gyerekek körében igyekeztek népszerűsíteni a környezetkímélő közlekedési eszközöket, de az érdeklődők a közlekedési középiskolák tantervével és a felsőoktatási lehetőségekkel is megismerkedhettek.

A kiállítás szervezését a Tartományi Energiaügyi, Építkezési és Közlekedési Titkárság mellett Újvidék Város közlekedéssel és utakkal megbízott igazgatósága is támogatta. A rendezvény megvalósulását a Globus Biztosító és a közlekedésbiztonságot fejlesztő országos központ is segítette.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia