Ugrás a tartalomra

Támogatás biotermelőknek

A mezőgazdasági titkárság tizenhat nyertes pályázóval írt alá szerződést
Támogatás biotermelőknek

Szerbiában az organikus termelés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatja a biotermelőket, akik az idén is kapcsolható eszközök, gépek és felszerelések beszerzésére pályázhattak. A tartományi kormány dísztermében tegnap Ljiljana Petrović, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkársegédje nyújtotta át a támogatási szerződéseket a biotermelőknek. A pályázat keretösszege 9,7 millió dinár.

– Annak ellenére, hogy az organikus termelés csak az utóbbi években vált népszerűvé, Szerbia 2020-ban 37 millió eurót valósított meg a biotermékek kiviteléből. Az országban jelenleg 21.000 hektáron folyik organikus termelés, és 6000 regisztrált biotermelőt tartanak számon. Amikor Vajdaságról van szó, több mint 8000 hektáron folyik biotermelés. A múlt év elején a mezőgazdasági titkárság egy munkacsoportot alakított, amely azon munkálkodik, hogyan fejleszthetné az organikus termelést a tartomány területén. A cél mindenképpen az, hogy növeljük a bioélelmiszerek előállítását, valamint a biotermelők számát, ami hozzájárul a gazdaság fejlesztéséhez – fejtette ki Petrović.

Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, a tartományi mezőgazdasági titkárság 16 nyertes pályázóval írt alá támogatási szerződést az organikus termelés területén.

– Az organikus termelők ennek a támogatási vonalnak köszönhetően kapcsolható eszközöket, sorközművelőket és egyéb olyan eszközöket vásárolhattak, amik segítik a munkájukat. El kell mondani, hogy a mezőgazdasági titkárság évről évre kiírja az ilyen jellegű támogatásokat az organikus termelők megsegítésére. Nemcsak a kapcsolható eszközök, hanem a tanúsítványok megszerzése vonatkozásában is. Ezzel kapcsolatban még nem hoztunk az idén döntést, de az ősz folyamán meg fogjuk tenni. A mostani szerződésaláírással kapcsolatban annyit emelnék ki, hogy egy-egy pályázó legfeljebb 800 ezer dinárt tudott elnyerni, és egészen magas támogatási intenzitást sikerült az idei évben nyújtani, ugyanis a befektetés adó nélküli összegének a 80 százalékát tudta a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatni. Úgy ítéljük meg, hogy ez egy jó irány, és ezzel javíthatunk az organikus termelők helyzetén – fejtette ki Ótott Róbert.

A kiszácsi Vladimir Vozar több mint 30 éve foglalkozik organikus termeléssel. Mint mondta, az organikus növénytermesztés sok munkát igényel, kevés a munkaerő is, ezért sokat jelent a mezőgazdasági titkárság pályázata.

– A támogatásból egy ekét szeretnék vásárolni. Fontos számomra, hogy minél jobb minőségű legyen, és üzemanyagot takarítsak meg vele. Másfél millió dinárba kerül, a tartománytól pedig 800 ezer dinár támogatást kaptam. Évek óta pályázok a mezőgazdasági titkárság kiírásaira, hiszen nélkülük nem lenne ilyen eredményes a termelés. Úgy gondolom azonban, hogy a támogatás összegét növelni kellene, mert az organikus növénytermesztés kétkezi munkát igényel, így kevés a munkaerő – fogalmazott a termelő.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, DN