Ugrás a tartalomra
2021.09.17 - 08:10

Szivattyúállomás Palics természeti értékeinek megőrzéséért

Szivattyúállomás Palics természeti értékeinek megőrzéséért

 A Palicson július óta működő szivattyúállomást tekintette meg dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke és Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár. A szivattyúállomás a német kormány és a KfW bank által támogatott Ecolacus projekt része.

Szabadka egy vissza nem térítendő pályázaton 6,5 millió eurós összeget kapott, amely a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését hivatott segíteni. A beruházás több részből áll össze.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója: „Ez a szivattyúállomás egy pontja ennek a projektnek. Ahol valójában 1982 óta működik a szivattyúállomás, de azt a vizet tisztítatlanul ebbe a nyitott csatornába öntötte, ez pedig egyenesen a Ludasi-tóba ment, ezzel is szennyezve a tavat. Július közepétől egy próbaüzemben el van indítva ez a szivattyúállomás, amely azóta folyamatosan dolgozik.”
 

Tehát a szivattyúállomás juttatja el a szennyvizet a városi szennyvíztisztítóba, ezzel is védve a környék természeti értékeit. A KfW Bank által támogatott Ecolacus terv keretében építették ki a szivattyúállomást is. Dr. Pásztor Bálint kiemelte, Szabadka városvezetésének célja, hogy mindenhol kiépüljön a csatornahálózat.

„A Tiszta Szerbia program keretein belül beadott pályázata a városnak, amely értelmében 110 kilométer csatornahálózat épülne az önkormányzat területén. 48 kilométer a városban, 12 kilométer Palicson, hiszen az Ecolacus projektum keretein belül kiépült 17 kilométer csatornahálózat, de 12 még hiányzik ahhoz, hogy teljes egészében lefedetté váljon Palics ebben a tekintetben, és 25-25 kilométer fog kiépülni csatornahálózatból Bajmokon és Csantavéren. A két településen szennyvíztisztító is kialakításra kerül majd.”

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár hangsúlyozta, a tartományi kormány eltökélt célja, hogy a környezetvédelem kiemelt szerepet kapjon: „Elmondhatjuk, hogy a hatalmi szintek közös erőfeszítéseivel többre jutunk mint egyenként. Ez abban nyilvánul meg a Vajdaság Autonóm Tartományt illetően, hogy több titkárságon is, de a nagyberuházási igazgatóságon is nagyobb méretű projekteket tudunk támogatni. Így került megvalósításra a topolyai és a kishegyesi szennyvíztisztító telep megépítése.”

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója kiemelte, azok a háztartások, akiknek van lehetőségük, csatlakozzanak a csatornahálózatra.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.10.22 - 10:16
Kishegyes önkormányzata több pályázatot is kiírt általános és középiskolás diákok, valamint egyetemi hallgatók támoga
Kishegyes község támogatja a tanulókat – A diákok pályázata lezárult, az egyetemisták még jelentkezhetnek
2021.10.22 - 10:10
A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete a megalakulása óta részt vesz a vajdasági magyar közösség fej
Piroson hat kétnyelvű utcanévtáblát tettek fel
2021.10.21 - 10:20
A topolyai önkormányzat megjelentette a 2021/22-es tanévre vonatkozó felsőfokú ösztöndíjpályázatát.
Ismét támogatja a topolyai község a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalokat
2021.10.21 - 09:48
Magyarkanizsa október 20-án ünnepelte a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóján.
Magyarkanizsa megjutalmazza legsikeresebb polgárait és intézményeit – Községnapi díszülést tartottak