Ugrás a tartalomra

Szinte minden szavazóhelyen hiányosságok

A szabadkai szavazatok újraszámlálása közben a VMSZ több szabálytalanságot fedezett fel

A Vajdasági Magyar Szövetség szerda este adta át Szabadkán a városi választási bizottságnak a kérelmet, miszerint át szeretnék számolni a város területén leadott szavazatokat, de a bizottság – ahelyett, hogy legkésőbb másnap reggelre döntést hozott volna – csak délután 18 óra után tette lehetővé az újraszámlálást, ennek a lehetőségéről is csak szóban tájékoztatták a pártot – nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Maglai Jenő , a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke. Időközben a Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Egyesült Régiók is kérelmezték a szavazatok újraszámolását, s mivel a városi választási bizottság döntése alapján csupán egyetlen párt egy személye legfeljebb két órát kapott a számlására, a VMSZ, az SZHP és a SZER csütörtökön este hat óra után újabb kérvényt adott be, amelyben azt kérték, hogy mindegyik párt küldhessen be egy-egy személyt a számlására.

– Először csak egyetlen embert engedtek be két órára, de ennyi idő alatt lehetetlen összeszámolni a szavazatokat, majd rövidebb huzavona után azt mondták, hogy végül is három ember is bemehet, de csak úgy, ha például a VMSZ, az SZHP és a SZER beküld egy-egy embert 6 óra hosszára. Mivel két óra alatt lehetetlen bármit is elvégezni csütörtökön este a három párt egy újabb egyesített kérvényt adott át a bizottságnak, amelyre természetesen csak szóbeli visszajelzést kaptunk – nyilatkozta lapunknak Maglai Jenő.

Szavai szerint további viták árán a DP nagylelkűen átengedett további hat órát a VMSZ számára, majd újabb nyomásgyakorlás után engedélyezték, hogy mindegyik kérvényező párt a törvény által meghatározott időig, vagyis péntek éjfélig ellenőrizhesse a szavazatokat.

– Az anyagok átszámolása nagyon lassan megy, és az eddig átnézett szavazóhelyek alapján megbizonyosodtunk, hogy szinte minden szavazóhelyen hiányosságokat lehet felfedezni. Egyik helyen 30-cal több szavazólap volt, mint amennyi szavazó részt vett a választásokon, máshol 40 lappal kevesebb, de olyan is volt, ahol az érvénytelen voksok között érvényes szavazólapokat találtunk, míg másutt például a matematikai számítások nem egyeztek, de a szavazólapok színárnyalatai is különböztek több esetben – ecsetelte Maglai.

Mint megjegyezte, a 109 zsáknyi szavazócédulából péntek délig mindössze 9 zsákot sikerült átszámolni csütörtök délután 6 óra óta, egyetlen egy zsák szavazócédula és a hozzá tartozó jegyzőkönyv, valamint a választó névjegyzék átvizsgálása 2-3 órát vesz igénybe. Szavai szerint a szabályellenességek tekintetében az lenne a legtisztességesebb lépés, ha a szavazatok ellenőrzésére szánt törvényes határidőtől eltekintve lehetőséget adnának mind a 109 szavazóhelyről beérkezett szavazólapok ellenőrzésére. A városi választási bizottság elnöke azon kijelentésére, hogy az újraszámolások ellenére nem lesznek megismételve a választások Maglai azt nyilatkozta, hogy ebben az esetben a VMSZ más állami szervekhez fordul, és megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A választások estéjén történt visszaélésekkel kapcsolatban Maglai megjegyezte, a legnagyobb baj az volt, hogy olyan személyeket neveztek ki a szavazatszedő bizottságok élére, akik teljesen alkalmatlanok voltak munkájuk elvégzésére.
– Fogalmuk sem volt, mit kell tenni, hiszen sohasem vettek részt a szavazatszedő bizottságok munkájában, és ez oda vezetett, hogy sok esetben teljesen megbénult, vagy nehezen ment a szavazás folyamata. A szavazóhelyek bezárását követően mindez csak fokozódott, a szavazatok összeszámolásának folyamata pedig sok esetben verbális összetűzésekké, lökdösődésekké és fenyegetésekké fajult – hangsúlyozta Maglai.

Szavai szerint mindezek mellett az is furcsa volt, hogy a szavazásokat követően 24 órán belül megvoltak az eredmények, míg másutt erre 72 órára volt szükség.

– Valakinek nagyon sürgős volt eredményt hirdetni, hogy ezáltal is esetleg olyan helyzetbe hozza az elégedetlen pártokat, hogy kevés mozgásterük lehessenek a kifogások beadására, hiszen azokat a kihirdetést követő 24 órában lehet leadni. Ha pedig nincs az ember kezében bizonyíték, dokumentum, akkor elég nehéz kifogást beadni – vetette fel Maglai.

Magyar Szó

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen