Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Folytatódik a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program

Szijjártó: Folytatódik a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program

 A magyar kormány által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program a jövőben is folytatódik - jelentette be szabadkai látogatásakor Szijjártó Péter.

Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével közös sajtótájékoztatóján a magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, köszönettel tartoznak a határon túli magyaroknak, hiszen az április harmadikai választásokkor a vajdasági magyarság rekord számban vett részt a szavazáson. Újságíró kérdésre az orosz-ukrán konfliktus kapcsán azt mondta, hogy Magyarország elítéli az Ukrajnával szembeni támadást és abban érdekeltek, hogy az országban béke legyen. Ezért minden humanitárius támogatást biztosítanak, de Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába.
 

„A Vajdaságban élő magyarok hozzájárultak ahhoz, hogy tovább tudjuk építeni a magyar-szerb történelmi megbékélésen alapuló barátságunkat. Ennek a barátságnak a legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok közössége. Az ő szavazataik is hozzájárultak ahhoz, hogy a nemzeti kormányzás folytatódik Magyarországon és a vajdasági magyarok ezzel a rekord részvétellel bizonyították, hogy az anyaország számíthat rájuk. Én pedig szeretném itt most világossá tenni, hogy az elkövetkező esztendőkben is a vajdasági magyarok számíthatnak Magyarországra. Ebből fakadóan folytatja a gazdaságfejlesztési programot. Eddig összességében 14 ezer 123 itteni vállalkozást támogattunk. Összesen 72 milliárd forinttal.”
 

A szerb-magyar kapcsolatok történelmi jelentőségét emelte ki Pásztor István a sajtótájékoztatón A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette, céljuk az, hogy folytatódjon a nemzetépítés és belátható időn belül realizálódjanak a tervek. A magyar-szerb kapcsolatok építése töretlen tud lenni az elkövetkező időben is, és azt gondoljuk, hogy ez elsősorban mindannyiunk prioritása - mondta Pásztor.

„Hozzáfogtunk a folytatáshoz. Így fogalmazhatnám meg a mai napnak a lényegét, ugyanis a választásokra való felkészülésben arról beszéltünk, hogy az a célunk, hogy folytatni tudjuk azt a nemzetépítést, azt a közösségerősítést, azt a szomszédságpolitikát, azt a politikát a magyarok és a szerbek között, amit az elmúlt tíz évben elkezdtünk és folytattunk, és hogy ahhoz kérjük az emberek támogatását és legitimitását itt a parlamenti választásokon a VMSZ listájára, itt a köztársasági elnökválasztáson a jelöltünk Alexandar Vučić támogatásával, illetve Magyarországon a Fidesz támogatásával elsősorban az itteni levélszavazat útján résztvevők vonatkozásában, hogy azt az építkezést, amit az elmúlt több mint tíz évben elkezdtünk folytatni, tudjuk. Ma visszatekintve az ismert eredményekre azt tudjuk megállapítani, hogy ez már a realitás.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV