Ugrás a tartalomra

Szerb-magyar kapcsolatok, zentai fejlesztések, felújítások

Szerb-magyar kapcsolatok, zentai fejlesztések, felújítások

 A Tisza-parti városba látogatott a szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A polgármesterrel és a tartományi kormányalelnökkel tartott egyeztetésen elhangzott, minisztériumi támogatásoknak köszönhetően több fejlesztés is megvalósulhat

A delegáció a Városháza tornyát is meglátogatta, amelyre évente több mint 3000 turista kíváncsi. Zenta község tekintetében elengedhetetlen volt az objektum felújítása, ugyanúgy, mint ahogy azok a beruházások is nélkülözhetetlenek voltak már, amelyek jelenleg a város területén zajlanak a minisztérium és az önkormányzat partneri kapcsolatának köszönhetően - emelte ki a látogatás alkalmával Aleksandar Martinović  szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

Aleksandar Martinović, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szerbia: „Ami a minisztérium aktivitásait illeti Zenta községben, elmondhatom, hogy eddig kiváló volt az együttműködésünk, számos projektet közösen realizáltunk. A költségvetésből idén és 2023-ban egy nagyon fontos fejlesztést finanszírozunk Zentán, ez pedig a szennyvízelvezető-hálózat korszerűsítése. Arról tájékoztatott a polgármester, hogy ez egy hónap múlva megkezdődik.”

A miniszter hozzátette az elmúlt évek megmutatták, hogy Magyarország és Szerbia kiemelkedő partnerségben és barátságban áll, amelyet a jövőben is folytatni kell.

Czegledi Rudolf elmondta, több olyan projekt is megvalósulhat a község területén a minisztérium közbenjárása által, amely már több évtizede várat magára, ilyen például a helyi Stevan Sremac Általános Iskola teljes körű felújítása, ahol jelenleg több mint 300 diák tanul.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Az idén is két projekt van, amit a minisztérium támogat, az egyik egy csatornahálózat építésének a folytatása, a másik pedig a Green Future Fesztivál megszervezése. Áttekintettük a mai nap folyamán azokat a terveket, amelyek a jövőben várnak ránk. Természetesen a minisztérium az iskola felújítást nem bírja támogatni, hisz nem a hatásköre, de viszont a Szerb Kormányban el tudják valószínűleg érni, hogy különböző minisztériumok összefogva ezt a támogatást megadják.”

Czegeldi Rudolf elmondta, hogy a jövő évben tervben van a Városháza további épületrészeinek felújítása is. A településen egyébként nemcsak minisztériumi, hanem tartományi támogatások által is valósulnak meg fontos projektek.

Szakállas Zsolt, alelnök, Tartományi Kormány: „Elmondhatom, hogy a tartományi oktatási titkárság éves szinten pályázatokat hirdet iskolaépületek felújítására. Ezek a pályázatok fontosak, viszont ezeken a pályázatokon nem igazán tudunk támogatni olyan munkálatokat, amelyekre szükség van ebben az iskolában, ahol pillanatnyilag vagyunk. Ezért fontos, hogy a mai megbeszélésen is szó esett arról is, hogy hogyan tudunk közreműködni az önkormányzattal és a minisztériummal is.”

Az említett zentai Stevan Sremac Általános Iskola felújításának tervdokumentációja már elkészült, a cél most az, hogy meg is valósuljon - tette hozzá Szakállas Zsolt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto