Ugrás a tartalomra
2022.08.22 - 14:39

Szent István-napi emlékünnepség Erzsébetlakon

Szent István-napi emlékünnepség Erzsébetlakon

Az elkötelezett és tenni akaró erzsébetlaki Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület tagjainak köszönhetően — néhány év kihagyás után — augusztus 20-án újra megrendezték a Szent István-napi emlékünnepséget eme többnemzetiségű és a kulturális élet sokszínűségéről ismert településen.

Az esemény a helybeli Szent Erzsébet-templomban kezdődött szentmisével, melynek keretében Jelen Janez atya megszentelte az újbúzából készült kenyeret. Ezután az ifjúsági otthon nagytermében egy ünnepi műsor következett, melynek elején Glemba István, a Császár-tó MME és a VMSZ helyi szervezete elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd megköszönte Pozsár-Halász Évának, az egyesület eddigi elnök asszonyának a tevékenységét.

— Szent István-napi rendezvényünkkel szeretnénk felhívni az erzsébetlaki maroknyi, de tenni akarásban erős magyar közösség figyelmét arra, mennyire fontos a nemzeti öntudat, az anyanyelv ápolása, a magyar hagyományok bemutatása, természetesen tiszteletben tartva más nemzeti közösségek szokásait is. Annak ellenére, hogy egyre kevesebb gyerek és fiatal van a falunkban, mi minden tudásunkkal és erőnkkel azon leszünk, hogy az egyesület további munkájában felkaroljuk őket, lehetőséget adva így a helybeli magyarok összefogására — mondta az egyesület elnöke.

A műsorban szavalatokkal, népi tánccal és énekekkel bemutatkoztak az egyesület legfiatalabb és fiatal tagjai, a rendezvény pedig újkenyér kiosztásával és egy megvendégeléssel ért véget.

Az erzsébetlaki Szent István-napi emlékünnepséget Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta. A rendezvény lebonyolításában a Közép-bánáti Szórványközpont munkatársa nyújtott segítséget.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Borbély Tivadar
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről