Ugrás a tartalomra
2021.04.27 - 14:07

A számlázást is digitalizálják Szerbiában

Négy törvényjavaslatot vitatnak meg ma a szerb parlamentben
A számlázást is digitalizálják Szerbiában

Az elektronikus számlázásra vonatkozó rendelkezések lehetővé teszik a szerb vállalatoknak, hogy egyenrangúként kezeljék őket az európai közbeszerzési eljárásokban – hangsúlyozta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a mai ülésen. Kiemelte, hogy a szabályozás elfogadásával Szerbia újabb lépést tesz az unió felé: a napirenden levő törvényjavaslat ugyanis összhangba hozza a hazai rendelkezéseket az európai elvárásokkal – mondta Kovács.

A VMSZ parlamenti képviselője kiemelte azt is, hogy az európai törekvések mellett a törvényjavaslat figyelembe veszi a hazai lehetőségeket is: egyelőre azokat a cégeket kötelezi az elektronikus számlák kiadására, akik az általános forgalmi adó elszámolására is kötelesek. A többi gazdasági személy önkéntesen választhatja a rendszer által biztosított lehetőséget.

Az elektronikus számlázásról szóló törvényjavaslat ugyanis egy olyan egységes adatbázis létrehozását is előlátja, amelyhez minden bejegyzett cég és vállalkozó hozzáférhet. Ezáltal egyrészről teljesen áttekinthetővé válik a közpénzek felhasználása, másrészről viszont a magánszektor is ellenőrizhetőbb lesz – emelte ki a törvényjavaslat beterjesztésekor Siniša Mali pénzügyminiszter.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír