Ugrás a tartalomra
2021.07.09 - 11:03

Szabadka átvette a Balkán Kulcsát

Szabadka átvette a Balkán Kulcsát

 Ez azt jelenti, hogy az észak-bácskai városnak Mórahalom vendégeként lehetősége van egy éven keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeit bemutatni.

Szabadka kapta a Balkán Kulcsát a magyarországi Mórahalomtól.Szabadkának még 2020-ban odaítélték a jelképes kulcsot, azonban a koronavírus-járvány miatt nem vehették át, csak idén.

2019 óta július 8-án ünnepli Mórahalom Szerbia Napját. Ez alkalomból minden évben egy vándorkulcsot adnak át valamely szerbiai városnak. Az átadásra egy gálaműsoron került sor a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban.

A Balkán Kulcsa egy jelkép, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet, valamint erősíti a határ-menti kapcsolatokat - mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. „Szabadkával jóval hamarabb volt nagyon komoly együttműködésünk, mint ahogyan a Balkán Kulcsa létrejött, hiszen annak eredménye már a Kolo Szerb Kulturális Központ és a Palicsi Magyar Kulturális Központ. Nagybecskerekkel a nulláról indultunk, most visszatértünk Szabadkára hiszen a Balkán Kulcsa a határ-menti közeli kapcsolatok révén, rokoni, gazdasági és egyéb kapcsolatok révén egyre erősebb.”

A Balkán Kulcsa 2019-ben Nagybecskerekhez került. Ők a koronavírus-járvány miatt két éven át birtokolták azt. Most pedig Szabadkáé. Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Szabadkának is az alapvető célkitűzése, hogy különféle szláv nyelvű, illetve szerb, horvát, bunyevác programokat hozzon ide ebbe a kultúrközpontba és mi úgy gondoljuk, hogy talán lehetne viszonozni ezeket a programokat Palicson a magyar kultúrközpontban, magyar programokkal. Természetesen, ha van igény magyar tartalmú programokat itt bemutatni a kultúrközpontban bemutatni, itt Mórahalmon arra is lesz lehetőség.”

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke azt mondta, a város ismét a régió egyik központjává válhat. „Azt gondolom, hogy eljött annak az ideje, hogy a kitűnő gazdasági kapcsolatok, a vasútfejlesztés és a területfejlesztések megvalósulása eredményeképpen Szabadka újra ennek a régiónak az egyik központja legyen. A határ relativizálódik, ugyan még erről nehéz beszélni ezekben a nyári hónapokban, amikor órákat kell várakozni a határátkelőkön, de ennek ellenére olyan projektumok valósulnak meg, amelyeken nagyon sokan 25 éven át dolgoztak.”
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka 2022. július 8-ig birtokolja a Balkán Kulcsát, a vándorkulcsot pedig továbbadja majd egy következő szerbiai városnak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely város lesz az.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.09.23 - 13:38
Az elmúlt egy év munkásságát foglalta össze Fejsztámer Róbert, a Vajdasági Magyar Szövetség magyarkanizsai polgármest
Fejlesztések soráról számolt be Magyarkanizsa polgármestere