Ugrás a tartalomra

SVM uskratio kvorum

Vladajuća većina ostala je juče pre podne bez kvoruma i glasanje o predloženom zakonu o železinici je odloženo, nakon što su poslanici SVM-aostali pri zahtevu da se prihvate njihovi amandmani i da deo železničke infrastrukture bude u svojini Vojvodine. Poslanici LSV-a, koji je svojevremeno najavio da će uskratiti podršku tom zakonu jer šteti ekonomskim interesima Vojvodine, ipak su poručili da su spremni da daju kvorum. Ligaši su optužili SVM da su ovakvim potezom imali nameru da sruše Vladu Srbije. Nasuprot njima, SVM poručuju da “Vlada nigde ne pada na zakonu o železnici”.

– Nama nije u interesu rušenje Vlade Srbije. Da nam je to u interesu, ne bismo uopšte učestvovali u davanju kvoruma za početak nove sednice. Nismo rušitelji Vlade, ali, jednostavno, neki minimum interesa građana APV mora se poštovati. Zbog toga pozivam sve one koji se deklarativno zalažu za decentralizaciju da podrže naše amandmane – apelovao je šef kluba manjina Balint Pastor (SVM), dodajući da „s druge strane, ljudski razumem da je LSV-u teško da onim ljudima, zahvaljujući čijim glasovima sede u Skupštini, objasni zašto su prodali interese građana Vojvodine“.

Na optužbe da zajedno sa SNS-om ruši Vladu, Pastor kaže da su „to blago rečeno gluposti“, i ističe da se ne plaši da će njegovu stranku optužiti da sprečava evropske integracije Srbije.

– Radimo na tome da Srbija dobije status kanidata za članstvo u EU, to je u životnom interesu ne samo vojvođanskih Mađara nego svih građana APV i Srbije. Kandidatura sigurno ne zavisi od zakona o železnici – naveo je Pastor, koji se još uvek nada da će koalicija imati razumevanja i da će njihovi amandmani biti izglasani 26. septembra, kada se bude glasalo o zakonima javnoj svojini i o restituciji.

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov objasnila je novinarima da “za razliku od SVM-a, mi nemamo nameru da mesec dana pre dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU rušimo Vladu Srbije”.

– Sprečavanje usvajanja nekih zakona povlači za sobom posledice – poručila je poslanica LSV-a. – Svaki put kada se ne obezbedi kvorum, to jasna poruka da Vlada Srbije nema većinu i zna se šta se dešava u tom slučaju. Te posledice nisu nikakva tajna, to dovodi do pada Vlade i vanrednih izbora. Mi smatramo da nema ničeg korisnog u tome da se mesec dana pre dobijanja kandidature za članstvo u EU ruši Vlada i da se organizuju parlamentarni izbori. Za razliku od SVM-a, mi nemamo rezervne koalicione partnere u vidu Srpske napredne stranke i, za razliku od SVM-a, mi nismo zaboravili ko su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i ne možemo da zaboravimo i oprostimo ono šta su radili.

Po njenim rečima, LSV ne smatra da bi naprednjaci bili drugačiji prema Vojvodini, naročito s obzirom na stavove te stranke povodom nadležnosti Pokrajine, te da stoga neće rušiti Vladu zbog zakona o železnicama. Ujedno dodaje da Liga i njeni poslanici ostaju pri odluci Predsedništva ove stranke da ne podržavaju zakon o železnici i da će u danu za glasanje glasati protiv njega.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović upozorio je juče na to da su odnosi u vladajućoj koaliciji očigledno toliko kompromitovani da praktično vlast više ne može normalno da obavlja svoju funkciju. On je istakao da su za LDP važne evropske integracije i da nemaju razumevanja za ovakve nepotrebne prepreke koje se postavljaju pred Srbiju.

– U ovom trenutku imamo još samo dva zakona iz evropske agende, o javnoj svojini i o restituciji, i učinićemo sve da bi Srbija nakon previše grešaka, posrtanja i prokockanih prilika, obavila deo svog posla koji je preduslov za kandidaturu – poručio je Jovanović. – Naša stranka neće podržati zakon o železnici zbog toga što bismo na takav način indirektno pružili podršku svakako jednom od najnesposobnijih ministara u Vladi – tu mislim na Mrkonjića. Što se tiče zakona o javnoj svojini i o restituciji, imamo amandmane i na jedan i na drugi, i od spremnosti vladajuće koalicije da se o njima izjasni i da ih prihvati zavisiće naš odnos prema tim zakonima.

On je naglasio da „ipak unutar vladajuće koalicije treba razgovarati da bi se otklonile prepreke koje stoje na putu, a posledica su nesporazuma“.

– Što se mene tiče, nema ništa od evropske Srbije bez vrlo jasno definisanog koncepta autonomije Vojvodine, a s druge strane, nikad nećemo uspeti u ostvarenju tog cilja u Vojvodini ukoliko ne evropeizujemo Srbiju. Dakle, tu postoji mnogo više zajedničkih interesa nego što se u ovom treneutku može pretpostaviti – smatra Jovanović.

Nova sednicaNa dnevnom redu nove sednice parlamenta, koja je počela juče, je šest zakonskih predloga i drugih akata, među kojima je i set pravosudnih zakona, čije je usvajanje jedan od uslova koje Srbija treba da ispuni na daljem putu evrointegracija.

Nova rešenja u oblasti krivičnog i parničnog postupka, kao i rehabilitaciji i zaštiti poslovne tajne, o kojima će poslanici danas započeti raspravu, među poslednjima su na listi preporuka Evropske komisije za njeno pozitivno mišljenje o statusu kandidata, budući da parlamentu još predstoji rasprava i usvajanje zakona o javnoj svojini i o restituciji.SLAVICA ĐUKIĆ-DEJANOVIĆVlast nije ugroženaPredsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odložila je juče glasanje o tri zakonska predloga iz oblasti železnica i intelektualne svojine uz obrazloženje da to čini “zbog nemogućnosti svih poslanika da prisustvuju radu parlamneta”. Poslanici će o datumu izjašnjavanja biti obavešteni naknadno.

Iako tokom prepodneva nije bilo kvoruma za glasanje, predsednica smatra da vladajuća koalicija nije ugrožena i uverena je u to da će svi zakoni iz evropske agende biti izglasani u predviđenom roku.

Po njenom objašnjenju, poslanici se juče nisu izjašnjavali o dnevnom redu vanredne sednice na kojoj je, između ostalog, bio i predlog zakona o železnicama, jer je procenjeno da su potrebne određene konsultacije pre nego što se Skupština o njima izjasni. Ona je naglasila da je parlament mesto za debate i da, dok se ne postigne saglasnost o značajnim aktima, ima mesta za određene dogovore.

– Nije neuobičajeno da se dan za glasanje pomeri da bi se neki tekst zakona popravio ili se utvrdilo da je postojeći predlog najkvalitetniji – podvlači čelnica Republičke skupštine.Na pitanje da li će se za usvajanje zakona o železnici potražiti podrška izvan vladajuće koalicije, Slavica Đukić-Dejanović je odgovorila da su partneri svi poslanici koji smatraju da je sadržaj iz evropske agende bitan.

Dnevnik

Többi hír