Ugrás a tartalomra

SVM ne zavisi od Budimpešte

Dolazak premijera Mađarske na predizborne skupove Saveza vojvođanskih Mađara nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, kaže lider SVM-a Ištvan Pastor. On navodi i da ne podržava ideju o stvaranju federalne Srbije i republike Vojvodine.
Pastor kaže da premijer Mađarske Viktor Orban dolazi 27. aprila kao predsednik stranke Fides, kako bi podržao SVM, ali će se i pored toga verovatno sresti i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Orban nije nikakav „savetnik“ SVM, niti usmerava našu politiku. Mi komuniciramo sa svima, od Brisela do Beograda, kaže za Danas Pastor.

Učešće Orbana u kampanji nije ništa novo. On je kao predsednik Fidesa učestvovao na velikim manifestacijama koje je naša stranka organizovala. I sada, 27. aprila, dolazi pre svega kao predsednik Fidesa, mada je neodvojivo biti predsednik stranke i premijer, kao što je neodvojivo biti predsednik stranke i predsednik države. On će prisustvovati nizu događaja tog 27. aprila. Postoji velika verovatnoća da će se sresti s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Novom Sadu, ali to nije u našoj organizaciji.

Upitan da li je SVM bliža odluci sa kim bi u koaliciju posle izbora, s obzirom da je žele i DS i SNS, Pastor kaže da stranka sada želi da maksimalizujeme svoj izborni rezultat i da ne razmišlja o tome šta će biti posle izbora.

Kao što se kaže, preko mosta se prelazi kada se do mosta dođe. O potencijalnim koalicijama razmišljam i govorim samo uslovno. Mogu reći da želimo da nastavimo saradnju s onima s kojima danas sarađujemo u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih jedinica. Međutim, moram da kažem da na nekim lokalnim nivoima, kako što je Subotica, ne mogu zamisliti saradnju s ljudima koji su u bojama DS zatrovali odnose u Subotici. To znači da je potencijalni partner i u Subotici prvo DS, ali ne ljudi koji su dosta naštetili odnosima.

Upitan o DSS i SRS, Pastor kaže da sa tim strankama SVM nema ništa zajedničko što bi ih spojilo u parlamentarnu većinu ili koaliciju.

Govoreći o zalagnju nekih manjih vojvođanskih partija i NVO za „Saveznu Republiku Srbiju“, koju bi činile republike Srbija i Vojvodina, Pastor je naveo da je aktuelizovanje ustavnog uređenja nešto što predstoji u budućnosti.

"Danas postoji veliki nesklad između onoga što piše u Ustavu i stvarnosti. Ako ništa drugo, bar kada je reč o Kosovu. Kada to bude došlo na red, onda će biti prilike da se razgovara o svim ostalim pitanjima. U toj situaciji sigurno će se otvoriti mogućnost za razmatranje tretmana Vojvodine. Učestvovaćemo na njihovoj konvenciji, jer mislimo da pitanje Vojvodine nije na zadovoljavajući način rešeno u Ustavu, ali mi se sigurno ne zalažemo za federalizaciju Srbije, niti da Vojvodina bude republika. SVM se zalaže za jedinstvenu državu, u kojoj će Vojvodina uživati široku autonomiju. Tu mislimo na finansijsku samostalnost, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, i o tome ću govoriti na toj konvenciji", rekao je Pastor.

Novi Magazin

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen