Ugrás a tartalomra

Skupština nastavlja debatu o rekonstrukciji vlade

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas će biti nastavljena debata o rekonstrukciji vlade, po čijem završetku će novi članovi Vlade Srbije položiti zakletvu, čime će početi njihov mandat.

Poslanici bi u nastavku sednice, koja je zakazana za 11 sati, trebalo da počnu da koriste pet sati predviđenih za raspravu, a nakon toga sledi polaganje zakletve.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Sednica, na kojoj se raspravlja o novim članovima vlade, počela je u petak, a na njenom početku je premijer Srbije Ivica Dačić predstavio ekspoze u kome se, između ostalog, navodi da je cilj rekonstrukcije vlade da ubrza Srbiju i da je promeni.
"Srbiji danas treba sve i treba joj odmah", rekao je Dačić u ekspozeu i dodao da je cilj koji ova država i njen narod zasluzuju - modernija, efikasnija, pravednija, uređenija, poštovana, siguna i bogata Srbija.

Nova vizija Srbije bazira se na četiri osnovne pretpostavke - univerzalni minimum socijalne zaštine, konsolidovanje javnih finansija, korporatizacija privrede i za sve to smislena zakonska regulativa.

Nakon toga je usledilo obraćanje šefova poslaničkih grupa, koje je prekidano replikama poslanika opozicije i pozivanjem na povrede Poslovnika.

Debata je bila burna i u subotu, a taj dan u parlamentu obeležila je žestoka polemika poslanika opozicije s premijerom i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović i Dačić polemisali su o tome da li je Zoran Đinđić 2001. godine, kada je bio premijer, poslanicima podelio ekspoze pre nego što ga je predstavio za govornicom, a Vučić i Stefanović da li se privode kraju krivični postupci u slučajevima organizovanog kriminala.

Kandidati koje je predložio SPS su - za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije Aleksandar Antić i Branko Ružić, za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, a ministra kulture Ivan Tasovac.

Zajednički kandidat SNS i SPS za ministra omladine i sporta je Vanja Udovičić.

SNS je predložila da na mestu ministra privrede bude Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić, a ministar bez portfelja bi trebalo da bude i Aleksandar Vulin.

Ukoliko se Skupština Srbije saglasi, rekonstruisana Vlada Srbije imaće 22 člana i 18 ministarstava, umesto dosadašnjih 17.
 

Szerző (Forrás)
Foto Tanjug, N.Jovanović
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto